






Vinresa till Italien
Sardiniens viner
Om ni köper vin under besöken hjälper vi er gärna med att skicka vin till Sverige.
Datum |
lediga platser |
August |
Grundpris |
Boka |
2025-08-30 | 2025-09-06 | 5 | Södra Sardiniens Vingårdar Avresa Arlanda |
19.900 Kr | |
2025-08-30 | 2025-09-06 | 5 | Södra Sardiniens Vingårdar Avresa Kastrup |
19.900 Kr | |
2025-08-30 | 2025-09-06 | 5 | Södra Sardiniens Vingårdar Avresa Landvetter |
19.900 Kr |
I Priset Ingår:
Flygresa (1 incheckad väska, 20 kg och 1 handbagage/liten ryggsäck med maxstorleken 40cm x 30cm x 20cm ) del i dubbelrum inkl. frukost i Historical Fashion Hotel (Dimora d’epoca) eller 3-stjärniga hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st stadsvandring, 4 st middagar , 2 st picknick luncher, 2 st luncher, alla transporter på Sardinien och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist (har bott på Sardinien i över 30 år)
Ingår ej: besök museer, drycker till middagar, lokala hotell skatter, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider
Tillägg: Enkelrum (2.650 kronor) och Avbeställningsskydd (1.400 SEK)
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
Program Södra Sardiniens Vingårdar:
Dag 1: Ankomsten
Ankomst till Cagliari. Vi hämtar er på flygplatsen och transfer till vårt hotell Antica Casa Pasolini i Mandas (60 min transfer) och den väntande välkomstmiddagen.
Dag 2: Vinområdet Marmilla
Vi befinner oss i den del av Sardinien som kallas ”Marmilla”. Det var Romarna, som gav området detta namn. ”Marmilla” är latin för det italienska ordet ”mamella”, vilket kan översättas med bröst/juver. Vi befinner oss i ett landskap där kullarna dominerar.
Dagens första besök gör vi på vingården Olianas. Vingården grundades i slutet av förra seklet av 2 familjer, som är mycket goda vänner. Familjerna Olianas (framgångsrika krögare) och vinvisionärerna Casadei. Olianas är ett typiskt sardiskt efternamn och Casadei dito toskanskt. Det har blivit den perfekta kombinationen.
Stefano Casadei har blivit en fin förebild för människorna i byn Gergei. En visonär och drömmare med fötterna ordentligt i myllan. Han är enolog och projektör av vingårdar, dessutom vill han tillverka det perfekta vinet i egen regi. Stefano har många idéer om ekologisk odling och de driver gården enligt biodynamiska metoder utan Rudolf Steiners religösa funderingar. De bearbetar jorden med riktiga hästkrafter. 50 gäss per hektar som betar ogräs ger naturligt kväve, enligt Stefano. Spännande projekt!
Vi provsmaka deras bästa viner och äter en lunch baserad på lokala specialiteter. De odlar och vinifierar bl.a. Vermentino, Nasco, Cannonau (Grenache), Carignano och Bovale Sardo (Graciano).
Efter lunch besöker vi vingården ”Su’Entu” (kl. 16.30), namnet betyder”vinden” på sardiska. Genast förstår vi att det blåser en del här och i vinsammanhang är det mycket positivt. Vingården ligger vackert på toppen på en kulle med en gudomlig utsikt. En ung arkitekt har skapat sitt livsverk genom att rita denna vackra vingård. Han har säkert sneglat en del på vad nordiska mäster arkietekter gjorde i mitten av förra seklet. Snygg byggnad!
Familjen Pilloni bördig från denna bygd, sålde sitt detaljhandelsföretag och investerade i denna vingård. Nu med facit i hand, kan vi säga att de gjorde rätt. De har erhållit många utmärkelser för sina viner. Vi provsmakar deras mycket intressanta Bovale Sardo (röd druva) och deras lika förträffliga ”ekade” vita vin, som har druvblandningen Vermentino/Nasco. Nasco är mycket intressant, ty tidigare användes denna druva endast till söta desserviner, men med moderna tillverkningsmetoder lyckas man göra ett förträffligt bordsvin av samma druva.
Gemensam middag och övernattning hos Monica i Mandas på Antica Casa Pasolini.
Dag 3: Barumini bronsåldersfornlämning och vingården Lilliu
På morgonen går vi tvärs över gatan och besöker Familjen Garau’s lilla ysteri. De tillverkar en fin Pecorino Sardo, som finns i 3 lagringskvaliteer (Fresco, semi stagionato och stagionato) sedan början på förra seklet. Vi tycker att Pecorino Sardo är en av Italiens bästa hårdostar. De har också en utsökt ”Sardisk Parmesanost” (gjord på fårmjölk) och de har kallat den ”Geven av Mandas”. Efter besöket hos familjen Garau tar vi farväl av Monica i Mandas och åker till Barumini, denna märkliga fornlämning från bronsåldern, som återupptäcktes på 1950-talet av den legendariske Sardiske arkelogen Professor Lilliu. Han är förövrigt född i samma by och han kom ihåg hur bönderna klagade över hur många ”konstiga stenar” som plogen fastnade i under vårbruket. Med utgångspunkt från detta började han att leta efter fornlämningar med sina medarbetare från Cagliaris Universitet. Denna fornlämning från bronsåldern finns numera med på UNESCO världsarvlista. Det finns ytterst få 20 meter höga byggnader i sten från denna period (3.500 år sedan) i Europa. Troligtvis har man studerat pyramiderna i Egypten.
Efter besöket på världsarvet i Barumini (Su Nurachi) åker vi till den spännande vingården Lilliu i den lilla byn Ussaramanna. De odlar ekologiska viner med stor framgång sedan många år. Provsmakning och lättlunch. De har fått en guldmedalj i ”Grenache du Monde”. (Världsmästerskap för vin gjorda på druvan grenache)
Efter en dag full av upplevelser åker vi till ön Sant’Antioco, som ligger vid Sardiniens sydvästra del. Det är en transfer på cirka 1.5 timmar. Övernattning i Calasetta på Hotel Luci del Faro*** och gemensam middag.
Dag 4: Vinområdet Sulcis
Förmiddagen ägnar vi bla. åt kultur i Sant’Antioco. Det är en ö, som inte är Sardinien och är en av Italiens största öar( nummer 4 i storleksordning). Vi går även en kort promenad i huvudorten med samma namn som ön, nämligen Sant’Antioco. Vi besöker den intressanta kyrkan ”Basilica Sant’Antioco Martire”, som är från 500-talet och är en av Sardiniens första kyrkor. Under kyrkan finns fantastiska katakomber som är från den Puniska (Kartago) tiden, de är cirka 2.700 år gamla. Hela staden Sant’Antioco är byggd ovanför dessa katakomber, det lär finnas 60.000 kvm med grottor och gångar som har kommunikation med varandra. Därefter avnjuter vi en enkel focaccia lunch i Sant’Antiocos fina fiskehamn.
Efter lunch provsmakar vi vinkooperativet Sardus Pater i Sant’Antioco (kl 15) bästa viner. Naturligtvis handlar det om druvan Carignano. De har en fantastisk råvara i denna druva, som odlas på magra sandiga jordar (se ovan) på ön Sant’Antioco, det är ett av de få vinodlingsområden i Europa, där vinrankorna fortfarande har ”europeisk-rot”, det kallas på italienska ”piede franco”. Den otäcka ”vinlusen” (phylloxera), som höll på att knäcka den Europeiska vinnäringen i mitten/slutet av 1800-talet, kan inte överleva på Sulcis magra sandjordar.Carignano druvan har gjort detta område känt över hela den Italienska vinvärlden. Carignano är en druva, som nästan avskyr vatten. Den trivs mycket bra i magra sandjordar, som ibland ser mer ut som sanddyner än något annat.
Middag hos Ristorante da Achille (ingår ej), som är en av Sardiniens mest geniala kockar. Han har medverkat i det svenska TV-prorammet ”Solens Mat”. Övernattning i Calasetta på Hotel Luci del Faro***.
Dag 5: På väg mot Cagliari
Dagens första vingårdsbesök gör vi på Cantina Sociale di Santadi (kl 10.30), deras Carignano DOC superiore ”Terre Brune” betraktas av många som Sardiniens bästa vin. Det har vid flera tillfällen fått högsta utmärkelsen ”3 bicchieri” av den anseda vinskriften Gambero Rosso. Detta vin skapades av den legendariske vinmakaren Giacomo Tachis. Han slog vinvärlden med häpnad i slutet av 80-talet när hans Toscansca vin ”Sassicaia” blev utsett till världens bästa rödvin och slog alla Bordeauxvin på deras hemmaplan. Giacomo Tachis har jobbat mycket i både Toscana och Sardinien, vi är mycket tacksamma över hans arbete med Sardiska druvor. Han hjälpt hela Italien och världen att uppskatta Sardiska viner.
Efter en lunch (ingår ej) på Ristorante Letizia i den lilla byn Nuxis besöker vi ”La Cantina Aru” i staden Iglesias (kl 15.30). Grundaren och primus motor i verksamheten Mario Aru vill bevara friskheten och fruktigheten i sina viner. Därför använder han ej barrique (ektunnor) i sin vintillverkning. Deras viner är mycket intressanta. Mario bygger sin besöksverksamhet på ”Vänskap och gästfrihet” och dessutom berättar han gärna hur hans förfäder hade det på gården. Gården stammar från tidigt 1800-tal och har en fin lummig trädgård. Vi provar Canonnau (rött) och Carignano (rött) och Vermentino (vitt) under det stora olivträdet.
På eftermiddagen åker vi till Cagliari. Middag på egen hand och övernattning på Hotel Italia i Cagliari
Dag 6: Vilodagen
Idag har vi en vilodag från Bacchus och hans omhuldade drycker. Cagliari har en lång och intressant historia. Staden är full av vackra torg, gater och fina affärer. Ni kan ägna er åt egna strövtåg och kanske ett besök på vår strand ”Il Poetto”, den är en av Italiens längsta (8 km). Vi har också på programmet en frivillig kort stadsvandring som avslutas med ett besök på Cagliaris fina Saluhall. Vi kan förövrigt rekomendera besök på den botaniska trädgården, det arkeologiska muset och Italiens NK (La Rinascente) som ligger vägg i vägg med vårt hotell.
Lunch och middag på egen hand och övernattning på det ***-stjärniga familjedrivna Hotel Italia.
Dag 7: Parteolla, vinområdet strax norr om Cagliari med byarna Serdiana och Soleminis
Området strax nor om Cagliari kallas Parteolla och namnet härrör från romartiden och betyder ”olivoljeområdet”. Idag odlas och kallpressas en utmärkt olivolja och även dito vin.
Byn Soleminis är ett litet Toscana i Sardinien. Vingården Giuseppe Lecis (kl. 11.30) drivs av en ung välutbildad vinbonde, som gärna bjuder på sig själv och sina utmärkta viner och olivolja. Vi äter en picknick lunch med lokala specialiteter hos Giuseppe på hans vingård
Vingården Argiolas (kl 15) har gjort mycket för att Sardiska viner skall erövra en plats bland de allra bästa vinerna i Italien. De har varit förebilder för alla Sardiska Vingårdar de senaste 30 åren, de sökte tidigt hjälp av en erfaren vinmakare (legenden Giacomo Tachis) för stimulans och kunnande. De förstod först av alla ett en släkting inte alltid gör det bästa vinet. Nästan alla Sardiska Vingårdar är familjedrivna.
Gemensam middag på en av Cagliari mest kända Osterier. Övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.
Dag 8: Hemfärd
Avresa till flygplatsen i Cagliari från vårt Hotel Italia***
Sardinien:
De stora ”vinländerna” har kommit överens om att vinodlingens vagga stod i Georgien för 5.000 år sedan vid foten av det berömda berget Ararat. Vinodlingskonsten spreds i Medelhavsområdet av greker och fenicier. Det finns arkeologiska fynd av vindruvekärnor och amforer på Sardinien, som kan dateras och de är nästan 3.500 år gamla. Här kan vi snacka om tradition.
Det försprång som Sardinien en gång hade gentemot Spanien, Frankrike och resten av Italien förlorades under årtusenden, men de senaste 20 åren har vi kommit ikapp och i vissa stycken dragit ifrån. Den medvetna satsningen på kvalité har gett resultat och det är trevligt att träffa Sardiska vinodlare, ty de har en passion och entusiasm som kan försätta berg. Dessutom har man gjort det kloka valet att satsa på att förbättra de viner man traditionellt producerade, vilket har skapat en trevlig mångfald och motvikt gentemot de internationella vintrenderna. På Sardinien tillverkar man vita-, röda- och dessertviner. Det finns flera unika inhemska druvor med helt egen DNA-kod, bland de vita märks: Vermentino, Nuragus och Semidano. Sardinien är kanske mest känt för sina röda viner baserade på Cannonau, Carignano, Cagnulari, Monica och Bovale Sardo. Naturligtvis får vi inte glömma bort dessertvinerna. Sardiniens speciella klimatet skapar sötma och arom, som andra regioner i Italien drömmer om. Bland dessertviner hittar vi Moscato, Nasco, Girò, Malvasia och Vernacia,
Det Sardiska köket är naturligtvis Medelhavsinriktat med mycket fisk, frukt och grönsaker, dessutom får vi inte glömma pasta och lamm. Sardinien har kanske Italiens bästa lamm, de går på lösbete och deras diet på örter och gräs ger en unik smak. Vi skall göra er vecka på Sardinien även till en matresa.
Sardinien har ett eget språk, som påminner om latin och är mer lakoniskt än Italienskan. Sardiska pratas framför allt ute på landsbygden.
Boendet:
Vi kommer att bo i olika miljöer. De 4 första nätterna bor vi i mindre byar Mandas och Sant’Antioco, sedan avslutar vi veckan med att bo i centrala Cagliari. Det kanske är bästa sättet att lära känna Italien. I Mandas bor vi på en gammal Herrgård som ockå är ett Historical Fashion Hotel, Antica Casa Pasolini, som ligger mitt i byn bakom en oansenlig mur. På ön Calasetta bor vi nära Medelhavet. I Cagliar har vi ett fantastiskt utbud av restauranter och caféer i närområdet.
Guidning
Under vinresan finns en svensktalande guide (Munskänken Måns Hallqvist), som har goda kunskaper i lokalhistoria, traditioner, vinkunskap och matkultur.
Utrustningstips:
Naturligtvis njuter du mest av resan om du har ordentliga och bekväma kläder. De korta promenaderna på vingårdarna görs bäst med bekväma skor. Solen skiner och bränner! Ta med solhatt/solkeps och solkräm med hög solskyddsfaktor. Det är en god försiktighetsåtgärd att packa i handbagaget allt det viktigaste, såsom pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet (som du ansöker kostnadsfritt hos www.forskringskassan.se), glasögon, kontaktlinser och kläder till första dagen efter ankomst.
Flyg och transfer:
Alla tider angående flygresan är preliminära tills vi skickar flygbiljetter/boarding kort tillsammans med övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa. Den svenska guiden möter er på flygplatsen på Sardinien. Vi flyger från Landvetter, Arlanda och Kastrup.
Utgående
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
14:50:00 | Kastrup |
16:35:00 | Zurich |
15:30:00 | Arlanda, Stockholm |
17:55:00 | Zurich |
18:55:00 | Zurich |
20:25:00 | Olbia |
Inkommande
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
16:55:00 | Olbia |
18:30:00 | Munchen |
20:15:00 | Munchen |
21:45:00 | Kastrup |
20:45:00 | Munchen |
22:55:00 | Arlanda, Stockholm |
Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.