Södra Sardiniens Vingårdar -web_ste_an_arg_pu_2370.jpg Södra Sardiniens Vingårdar -web_dom_ol_ste_an_1724.jpg Södra Sardiniens Vingårdar -web_20141022_161313.jpg Södra Sardiniens Vingårdar -web_20140417_155441.jpg Södra Sardiniens Vingårdar -web_20140508_123134.jpg Södra Sardiniens Vingårdar -web_20140617_162530.jpg Södra Sardiniens Vingårdar -web_20140328_125038.jpg
Beskrivning
Ingår i resan
Resprogram
Fakta om resan
Flyg
Boende
Våra gäster om resan

Vinresa till  Italien

Sardiniens  röda viner

Vi är mycket stolta över att Munskänkarna rekommenderar vår vinresa till Sardinien.
 
Det torra, soliga och blåsiga klimatet på Sardinien, ger en utmärkt råvara till förträffliga viner. Sardinien har  med duktiga vinmakare (”enologer”)  tagit plats bland de allra bästa italienska regionerna. Det finns utmärkta röda-, vita- och dessertviner.  Det är också en romantisk succé historia. Fattiga bönder lär sig tillverka några av Italiens bästa viner mha en av Italiens mest legendariska vinmakare under förra seklet, Giacomo Tachis.
 
Vi hade tänkt att denna vinresa skall fokusera på röda viner, utan att glömma bort Sardiniens stora vita viner och fina dessertviner. Vi flyger till Cagliari, som ligger mitt på den fina Sydkusten, därifrån tar vi oss till inlandet i Mandas, den sydvästra spetsen på Sardinien innan vi återkommer till Cagliari. Vi besöker byarna Iglesias, Santadi, Lunamatrona, Sant’Antioco, Gergei, Mandas och Soleminis
 
Bland Sardiniens utmärkta röda druvor märks Cannonau, Carignano, Bovale Sardo, Cagnulari, Monica och Girò. Nasco är en antik Sardisk druva som ger upphov till ett dessertvin som är en explosion av aprikos, honung och torkad frukt. Den tillverkas fortfarande av Cantina sociale di Santadi, som är en av Sardiniens bästa vingårdar.
 
Vi skall ha minst lika mycket god mat som goda viner. Det blir också en matresa.Vi besöker 9 st vingårdar och det ger en idè om vår ambition. Vi skall alltid äta mat baserad på lokala råvara. Vi lär oss mycket om Sardisk kultur och sedvänjor. Under veckan kommer ni att guidas på svenska av Måns Hallqvist, förutom att Måns är Munskänk, så har han bott över 30 år på Sardinien. Detr Måns inte vet om Sardiskt vin..........
 
Det blir också utrymme för bad i Medelhavet och relax. Efter en vecka full av intressanta upplevelser på Sardinien i Italien och många nyvunna vänner återvänder vi med flyg hem med känslan att vilja komma tillbaka till Sardinien. 
 
 
Datum
lediga platser
August 2025
Grundpris
Boka
2025-08-30 | 2025-09-06 6 Södra Sardiniens Vingårdar 
Avresa Arlanda
19.900 Kr
2025-08-30 | 2025-09-06 6 Södra Sardiniens Vingårdar 
Avresa Kastrup
19.900 Kr
2025-08-30 | 2025-09-06 6 Södra Sardiniens Vingårdar 
Avresa Landvetter
19.900 Kr

I Priset Ingår:

Flygresa (1  incheckad väska, 20 kg och 1 handbagage  med maxstorleken 40cm x 30cm x 20cm )  del i dubbelrum inkl. frukost i Agroturismo eller 3- och 4-stjärniga hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st stadsvandring,  4 st middagar , 2 st picknick luncher, 2 st luncher och alla transporter på Sardinien

Ingår ej: besök museer, drycker till middagar, lokala hotell skatter, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider 

Tillägg: Enkelrum (2.650 kronor) och Avbeställningsskydd (1.400 SEK)

Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter

Program Södra Sardiniens Vingårdar:

Dag 1: Ankomsten

Ankomst till Cagliari. Vi hämtar er på flygplatsen och transfer till vårt hotell Antica Casa Pasolini i Mandas (60 min transfer) och den väntande välkomstmiddagen.


Dag 2: Marmilla

Vi befinner oss i den del av Sardinien som kallas ”Marmilla”. Det var Romarna, som gav området detta namn. ”Marmilla” är latin för det italienska ordet ”mammella”, vilket kan översättas med bröst/juver. Vi befinner oss i ett landskap där kullarna dominerar.


Dagens första besök gör vi på vingården Olianas. Vingården grundades i slutet av förra seklet av 2 familjer, som är mycket goda vänner. Familjerna Olianas (framgångsrika krögare) och vinvisionärerna Casadei. Olianas är ett typiskt sardiskt efternamn och Casadei dito toskanskt. Det har blivit den perfekta kombinationen.


Stefano Casadei har blivit en fin förebild för människorna i byn Gergei. En visonär och drömmare med fötterna ordentligt i myllan. Han är enolog och projektör av vingårdar, dessutom vill han tillverka det perfekta vinet i egen regi. Stefano har många idéer om biologisk odling och de driver gården enligt biodynamiska metoder utan Rudolf Steiners religösa funderingar. De bearbetar jorden med riktiga hästkrafter. 50 gäss per hektar som betar ogräs skule ge naturligt kväve, enligt Stefano. Spännande projekt!


Vi provsmaka deras bästa viner och äter en lunch baserad på lokala specialiteter. De odlar och vinifierar bl.a. Vermentino, Nasco, Cannonau (Grenache), Carignano och Bovale Sardo (Graciano).


Efter lunch besöker vi vingården ”Su’Entu” (kl. 16.30), namnet betyder på sardiska ”vinden”. Genast förstår vi att det blåser en del här och i vinsammanhang är det mycket positivt. Vingården ligger vackert på toppen på en kulle med en gudomlig utsikt. En ung arkitekt har skapat sitt livsverk genom att rita denna vackra vingård. Han har säkert sneglat en del på vad nordiska mäster arkietekter gjorde i mitten av förra seklet. Snygg byggnad!


Familjen Pilloni bördig från denna bygd, sålde sitt detaljhandelsföretag och investerade i denna vingård. Nu med facit i hand, kan vi säga att de gjorde rätt. De har erhållit många utmärkelser för sina viner. Vi provsmakar deras mycket intressanta Bovale Sardo (röd druva) och deras lika förträffliga ”ekade” vita vin, som har druvblandningen Vermentino/Nasco. Nasco är mycket intressant, ty tidigare användes denna druva endast till söta desserviner, men med modern teknik lyckas man göra ett förträffligt bordsvin av samma druva.


Gemensam middag och övernattning hos Monica i Mandas på Antica Casa Pasolini.


Dag 3: På väg mot Sulcis

På morgonen går vi tvärs över gatan och besöker Familjen Garau’s lilla ysteri. De tillverkar en fin Pecorino Sardo, som finns i 3 lagringskvaliteer (Fresco, semi stagionato och stagionato) sedan början på förra seklet. Vi tycker att Pecorino Sardo är en av Italiens bästa hårdostar. De har också en utsökt ”Sardisk Parmesan-ost” och de har kallat den ”Geven av Mandas”. Efter besöket hos familjen Garau tar vi farväl av Monica i Mandas och åker till Barumini, denna märkliga fornlämning från bronsåldern återupptäcktes på 1950-talet av den legendariske Sardiske arkelogen Professor Lilliu. Han är förövrigt född i byn Barumini och kom ihåg hur bönderna klagade hur mycket konstiga stenar plogen fastnade i under vårbruket. Med utgångspunkt från detta började han att leta efter fornlämningar med sina medarbetare från Cagliaris Universitet. Denna fornlämning från bronsåldern finns numera med på UNESCO världsarvlista.

Efter besöket på världsarvet i Barumini (Su Nurachi) åker vi till den spännande vingården Lilliu i den lilla byn Ussaramanna. De odlar ekologiska viner med stor framgång sedan många år. Provsmakning och lättlunch

Efter en dag full av upplevelser åker vi till ön Sant’Antioco, som ligger vid Sardiniens sydvästar del. Det är en transfer på cirka 1.5 timmar. Övernattning i Calasetta på Hotel Luci del Faro*** och gemensam middag.


Dag 4: Sulcis

Förmiddagen ägnar vi bla. åt kultur i Sant’Antioco. Det  är en ö, som inte är Sardinien och är en av Italiens största öar. Vi går även en kort promenad i huvudorten med samma namn som ön, nämligen Sant’Antioco. Vi besöker den intressanta kyrkan ”Basilica Sant’Antioco Martire”, som är från 500-talet och är en av öns första kyrkor. Under kyrkan finns fantastiska katakomber som är från den Puniska tiden, de är cirka 2.700 år. Hela staden Sant’Antioco är byggd ovanför dessa katakomber, det lär finnas 60.000 kvm med grottor och gångar som har kommunikation med varandra. Därefter avnjuter vi en enkel focaccia lunch i Sant’Antioco.

Efter lunch provsmakar vi vinkooperativet Sardus Pater i Sant’Antioco (kl 15) bästa viner. Naturligtvis handlar det om druvan Carignano. De har en fantastisk råvara i denna druva, som odlas på magra sandiga jordar (se ovan) på ön Sant’Antioco, det är ett av de få vinodlingsområden i Europa, där vinrankorna fortfarande har ”europeisk-rot”, det kallas på italienska ”piede franco”. Den otäcka ”vinlusen” (phylloxera), som höll på att knäcka den Europeiska vinnäringen i mitten/slutet av 1800-talet, kan inte överleva på Sulcis magra sandjordar. Sulcis stora druva är ”Carignano”, som har gjort detta område känt över hela den Italienska vinvärlden. Carignano är en druva, som nästan avskyr vatten. Den trivs mycket bra i magra sandjordar, som ibland ser mer ut som sanddyner än något annat.

Middag hos Ristorante da Achille (ingår ej), som är en av Sardiniens mest geniala kockar. Han har medverkat i det svenska TV-prorammet ”Solens Mat”. Övernattning i Calasetta på Hotel Luci del Faro***.

Dag 5:  På väg mot Cagliari

Vårt första vingårdsbesök gör vi på Cantina Sociale di Santadi (kl 10.30), deras Carignano ”Terre Brune” betraktas av många som Sardiniens bästa vin. Det har vid flera tillfällen fått högsta utmärkelsen ”3 bicchieri” av den anseda vinskriften Gambero Rosso. Detta vin skapades av den legendariske vinmakaren Giacomo Tachis. Han slog vinvärlden med häpnad i slutet av 80-talet när hans Toscansca vin ”Sassicaia” blev utsett till världens bästa rödvin och slog alla Bordeauxvin på deras hemmaplan. Giacomo Tachis har jobbat mycket i både Toscana och Sardinien, vi är mycket tacksamma över hans arbete med Sardiska druvor. Han hjälpt hela Italien och världen att uppskatta Sardiska viner.

Efter en lunch (ingår ej) på Ristorante Letizia i den lilla byn Nuxis besöker vi ”La Cantina Aru” i staden Iglesias (kl 15.30). Grundaren och primus moter i verksamheten Mario Aru vill bevara friskheten och fruktigheten i sina viner. Därför använder de ej barrique i sin vintillverkning. Deras viner är mycket intressanta. Mario bygger sin besöksverksamhet på ”Vänskap och gästfrihet” och dessutom berättar han gärna hur hans förfäder hade det på gården. Gården stammar från tidigt 1800-tal och har en fin lummig trädgård. Vi provar Canonnau och Carignan(rött) och Vermentino (vitt) under det stora olivträdet.

På eftermiddagen åker vi till Cagliari. Middag på egen hand och övernattning på Hotel Italia i Cagliari


Dag 6: Vilodagen

Idag har vi en vilodag från Bacchus och hans omhuldade drycker. Ni kan ägna er åt egna strövtåg och kanske ett besök på vår strand ”Il Poetto”, den är en av Italiens längsta (8 km).Vi har också på programmet en frivillig kort stadsvandring (tillägg). Cagliari har en lång och intressant historia.

Lunch och middag på egen hand och övernattning på  det  ***-stjärniga familjedrivna  Hotel Italia.

Dag 7: Serdiana och Soleminis

Området  strax nor om Cagliari kallas Parteolla och namnet härrör från romartiden och betyder ”olivoljeområdet”. Idag odlas och kallpressas en utmärkt olivolja och även dito vin.

Byn Soleminis är ett litet Toscana i Sardinien. Vingården Giuseppe Lecis (kl. 11.30) drivs av en ung välutbildad vinbonde, som gärna bjuder på sig själv och sina utmärkta viner. Vi äter en picknick lunch med lokala specialiteter hos Giuseppe på hans vingård

Vingården Argiolas (kl 15) har gjort mycket för att Sardiska viner skall erövra en plats bland de allra bästa vinerna i Italien. De har varit förebilder för alla Sardiska Vingårdar de senaste 30 åren, de sökte tidigt hjälp av erfarna enologer (Legenden och vinmakaren Giacomo Tachis ) för att stimulans och kunnande. De förstod först av alla ett en släkting inte alltid gör det bästa vinet. Nästan alla Sardiska Vingårdar är familjedrivna.


Gemensam middag på en av Cagliari mest kända Osterier. Övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.


Dag 8: Hemfärd

Avresa till flygplatsen i Cagliari från vårt Hotel Italia***

 
Sardinien:
De stora ”vinländerna” har kommit överens om  att vinodlingens vagga stod i Georgien för 5.000 år sedan vid foten av det berömda berget Ararat. Vinodlingskonsten spreds i Medelhavsområdet av greker och fenicier. Det finns arkeologiska fynd av vindruvekärnor och amforer på Sardinien, som kan dateras och de är nästan 3.500 år gamla. Här kan vi snacka om tradition. 
 
Det försprång som Sardinien en gång hade gentemot Spanien, Frankrike och resten av Italien förlorades under årtusenden, men de senaste 20 åren har vi kommit ikapp och i vissa stycken dragit ifrån. Den medvetna satsningen på kvalité har gett resultat och det är trevligt att träffa Sardiska vinodlare, ty de har en passion och entusiasm som kan försätta berg. Dessutom har man gjort det kloka valet att satsa på att förbättra de viner man traditionellt producerade, vilket har skapat en trevlig mångfald och motvikt gentemot de internationella vintrenderna. På Sardinien tillverkar man  vita-, röda- och dessertviner. Det finns flera unika inhemska druvor med helt egen DNA-kod, bland de vita märks: Vermentino, Nuragus och Semidano. Sardinien är kanske mest känt för sina röda viner baserade på Cannonau, Carignano, Cagnulari, Monica och Bovale Sardo. Naturligtvis får vi inte glömma bort dessertvinerna. Sardiniens speciella klimatet skapar sötma och arom, som andra regioner i Italien drömmer om. Bland dessertviner hittar vi  Moscato, Nasco, Girò, Malvasia och Vernacia,
 
Det Sardiska köket är naturligtvis Medelhavsinriktat med mycket fisk, frukt och grönsaker, dessutom får vi inte glömma pasta och lamm. Sardinien har kanske Italiens bästa lamm, de går på lösbete och deras diet på örter och gräs ger en unik smak. Franco i Dolianova är expert på att tillaga lamm i olika former. Vi skall göra er vecka på Sardinien även till en matresa.
 
Sardinien har ett eget språk, som påminner om latin och är mer lakoniskt än Italienskan. Sardiska pratas framför allt ute på landsbygden.
 
I Priset Ingår:

I Priset Ingår:

Flygresa (1  incheckad väska, 20 kg och 1 handbagage  med maxstorleken 40cm x 30cm x 20cm )  del i dubbelrum inkl. frukost i Agroturismo eller 3- och 4-stjärniga hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st stadsvandring,  4 st middagar , 2 st picknick luncher, 2 st luncher och alla transporter på Sardinien

Ingår ej: besök museer, drycker till middagar, lokala hotell skatter, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider 

Tillägg: Enkelrum (2.650 kronor) och Avbeställningsskydd (1.400 SEK)

Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter


 
Boendet:
Vi kommer att bo i olika miljöer. De 2 första nätterna bor vi i mindre byar Mandas och Sant’Antioco, sedan avslutar vi veckan med att bo i centrala Cagliari. Det kanske är bästa sättet att lära känna Italien. I Mandas bor vi på en gammal Herrgård (”Antica Casa Pasolini”), som ligger mitt i byn bakom en oansenlig mur. I Cagliar har vi ett fantastiskt utbud av restauranter och caféer i närområdet.
 
Guidning
Under vinresan finns en svensktalande guide, som har goda kunskaper i lokalhistoria, traditioner, vinkunskap och matkultur.
 
Utrustningstips:
Naturligtvis njuter du mest av resan om du har ordentliga och bekväma kläder. Vandringarna bland vingårdarna kräver bekväma skor. Solen skiner och bränner! Ta med solhatt/solkeps och solkräm med hög solskyddsfaktor. Det är en god försiktighetsåtgärd att packa i handbagaget allt det viktigaste, såsom pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon, kontaktlinser och kläder till första dagen efter ankomst. 
 
Flyg och transfer:
Alla tider angående flygresan är preliminära tills vi skickar flygbiljetter/boarding kort tillsammans med övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa. Den svenska guiden möter er på flygplatsen i Olbia.. 
 
 
 
 

Utgående

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till
14:50:00

Kastrup

16:35:00

Zurich

15:30:00

Arlanda, Stockholm

17:55:00

Zurich

18:55:00

Zurich

20:25:00

Olbia


Inkommande

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till
16:55:00

Olbia

18:30:00

Munchen

20:15:00

Munchen

21:45:00

Kastrup

20:45:00

Munchen

22:55:00

Arlanda, Stockholm


 

Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar. 

Hotel Maria Caderina ****
Hotel Geovillage ****
Antica Casa Pasolini
Hotel Moderno
Hotel Italia ***
Sardinia Domus
Måns
Underbart trevlig resa med god mat fint vin och fantastiska ledare.  Hinner tyvärr ej svara på din utvärdering. Har redan rekommenderat er till ändra
Hälsningar och tack
Anders
 
Tack för en mycket trevlig vecka, Riina o Pelle 
 
What a great tour of the wine yard. Mans and his wife were great tour guides, giving information about Sardinia and the wine yard. The Pili family were so welcoming and went out of their way to make sure we had a good time there, we were sorry to leave. Can't recommend them enough, I am sure you will enjoy the taste of freshly picked lemons, oranges, green beans and asparagus. We wish the Pili family best wishes for their future plans for the wine yard. 
 
Vi hadde en kjempefin tur til Pilis vingård søndag 12. mai
 
Takk for en kjempefin dag sammen med dere søndag 12.mai.
 
Vi hade en fantastisk vecka! Det engagemang och kunnighet som Måns uppvisade var imponerande. Likaså engagemanget hos de vinodlare vi besökte. Vinerna var utsökta och det var trevligt att besöka vingårdarna och få en inblick i vinframställningen. Mycket god mat fick vi också! Vi kände oss väl omhändertagna och kan varmt rekommendera en vinresa till Sardinien med Mitt i Medelhavet och Måns.
prenumerera idag

senaste erbjudanden

Inloggning