Vinresa till Italien
Sardiniens röda viner
Datum |
lediga platser |
August 2025 |
Grundpris |
Boka |
2025-08-30 | 2025-09-06 | 6 | Södra Sardiniens Vingårdar Avresa Arlanda |
19.900 Kr | |
2025-08-30 | 2025-09-06 | 6 | Södra Sardiniens Vingårdar Avresa Kastrup |
19.900 Kr | |
2025-08-30 | 2025-09-06 | 6 | Södra Sardiniens Vingårdar Avresa Landvetter |
19.900 Kr |
I Priset Ingår:
Flygresa (1 incheckad väska, 20 kg och 1 handbagage med maxstorleken 40cm x 30cm x 20cm ) del i dubbelrum inkl. frukost i Agroturismo eller 3- och 4-stjärniga hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st stadsvandring, 4 st middagar , 2 st picknick luncher, 2 st luncher och alla transporter på Sardinien
Ingår ej: besök museer, drycker till middagar, lokala hotell skatter, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider
Tillägg: Enkelrum (2.650 kronor) och Avbeställningsskydd (1.400 SEK)
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
Program Södra Sardiniens Vingårdar:
Dag 1: Ankomsten
Ankomst till Cagliari. Vi hämtar er på flygplatsen och transfer till vårt hotell Antica Casa Pasolini i Mandas (60 min transfer) och den väntande välkomstmiddagen.
Dag 2: Marmilla
Vi befinner oss i den del av Sardinien som kallas ”Marmilla”. Det var Romarna, som gav området detta namn. ”Marmilla” är latin för det italienska ordet ”mammella”, vilket kan översättas med bröst/juver. Vi befinner oss i ett landskap där kullarna dominerar.
Dagens första besök gör vi på vingården Olianas. Vingården grundades i slutet av förra seklet av 2 familjer, som är mycket goda vänner. Familjerna Olianas (framgångsrika krögare) och vinvisionärerna Casadei. Olianas är ett typiskt sardiskt efternamn och Casadei dito toskanskt. Det har blivit den perfekta kombinationen.
Stefano Casadei har blivit en fin förebild för människorna i byn Gergei. En visonär och drömmare med fötterna ordentligt i myllan. Han är enolog och projektör av vingårdar, dessutom vill han tillverka det perfekta vinet i egen regi. Stefano har många idéer om biologisk odling och de driver gården enligt biodynamiska metoder utan Rudolf Steiners religösa funderingar. De bearbetar jorden med riktiga hästkrafter. 50 gäss per hektar som betar ogräs skule ge naturligt kväve, enligt Stefano. Spännande projekt!
Vi provsmaka deras bästa viner och äter en lunch baserad på lokala specialiteter. De odlar och vinifierar bl.a. Vermentino, Nasco, Cannonau (Grenache), Carignano och Bovale Sardo (Graciano).
Efter lunch besöker vi vingården ”Su’Entu” (kl. 16.30), namnet betyder på sardiska ”vinden”. Genast förstår vi att det blåser en del här och i vinsammanhang är det mycket positivt. Vingården ligger vackert på toppen på en kulle med en gudomlig utsikt. En ung arkitekt har skapat sitt livsverk genom att rita denna vackra vingård. Han har säkert sneglat en del på vad nordiska mäster arkietekter gjorde i mitten av förra seklet. Snygg byggnad!
Familjen Pilloni bördig från denna bygd, sålde sitt detaljhandelsföretag och investerade i denna vingård. Nu med facit i hand, kan vi säga att de gjorde rätt. De har erhållit många utmärkelser för sina viner. Vi provsmakar deras mycket intressanta Bovale Sardo (röd druva) och deras lika förträffliga ”ekade” vita vin, som har druvblandningen Vermentino/Nasco. Nasco är mycket intressant, ty tidigare användes denna druva endast till söta desserviner, men med modern teknik lyckas man göra ett förträffligt bordsvin av samma druva.
Gemensam middag och övernattning hos Monica i Mandas på Antica Casa Pasolini.
Dag 3: På väg mot Sulcis
På morgonen går vi tvärs över gatan och besöker Familjen Garau’s lilla ysteri. De tillverkar en fin Pecorino Sardo, som finns i 3 lagringskvaliteer (Fresco, semi stagionato och stagionato) sedan början på förra seklet. Vi tycker att Pecorino Sardo är en av Italiens bästa hårdostar. De har också en utsökt ”Sardisk Parmesan-ost” och de har kallat den ”Geven av Mandas”. Efter besöket hos familjen Garau tar vi farväl av Monica i Mandas och åker till Barumini, denna märkliga fornlämning från bronsåldern återupptäcktes på 1950-talet av den legendariske Sardiske arkelogen Professor Lilliu. Han är förövrigt född i byn Barumini och kom ihåg hur bönderna klagade hur mycket konstiga stenar plogen fastnade i under vårbruket. Med utgångspunkt från detta började han att leta efter fornlämningar med sina medarbetare från Cagliaris Universitet. Denna fornlämning från bronsåldern finns numera med på UNESCO världsarvlista.
Efter besöket på världsarvet i Barumini (Su Nurachi) åker vi till den spännande vingården Lilliu i den lilla byn Ussaramanna. De odlar ekologiska viner med stor framgång sedan många år. Provsmakning och lättlunch
Efter en dag full av upplevelser åker vi till ön Sant’Antioco, som ligger vid Sardiniens sydvästar del. Det är en transfer på cirka 1.5 timmar. Övernattning i Calasetta på Hotel Luci del Faro*** och gemensam middag.
Dag 4: Sulcis
Förmiddagen ägnar vi bla. åt kultur i Sant’Antioco. Det är en ö, som inte är Sardinien och är en av Italiens största öar. Vi går även en kort promenad i huvudorten med samma namn som ön, nämligen Sant’Antioco. Vi besöker den intressanta kyrkan ”Basilica Sant’Antioco Martire”, som är från 500-talet och är en av öns första kyrkor. Under kyrkan finns fantastiska katakomber som är från den Puniska tiden, de är cirka 2.700 år. Hela staden Sant’Antioco är byggd ovanför dessa katakomber, det lär finnas 60.000 kvm med grottor och gångar som har kommunikation med varandra. Därefter avnjuter vi en enkel focaccia lunch i Sant’Antioco.
Efter lunch provsmakar vi vinkooperativet Sardus Pater i Sant’Antioco (kl 15) bästa viner. Naturligtvis handlar det om druvan Carignano. De har en fantastisk råvara i denna druva, som odlas på magra sandiga jordar (se ovan) på ön Sant’Antioco, det är ett av de få vinodlingsområden i Europa, där vinrankorna fortfarande har ”europeisk-rot”, det kallas på italienska ”piede franco”. Den otäcka ”vinlusen” (phylloxera), som höll på att knäcka den Europeiska vinnäringen i mitten/slutet av 1800-talet, kan inte överleva på Sulcis magra sandjordar. Sulcis stora druva är ”Carignano”, som har gjort detta område känt över hela den Italienska vinvärlden. Carignano är en druva, som nästan avskyr vatten. Den trivs mycket bra i magra sandjordar, som ibland ser mer ut som sanddyner än något annat.
Middag hos Ristorante da Achille (ingår ej), som är en av Sardiniens mest geniala kockar. Han har medverkat i det svenska TV-prorammet ”Solens Mat”. Övernattning i Calasetta på Hotel Luci del Faro***.
Dag 5: På väg mot Cagliari
Vårt första vingårdsbesök gör vi på Cantina Sociale di Santadi (kl 10.30), deras Carignano ”Terre Brune” betraktas av många som Sardiniens bästa vin. Det har vid flera tillfällen fått högsta utmärkelsen ”3 bicchieri” av den anseda vinskriften Gambero Rosso. Detta vin skapades av den legendariske vinmakaren Giacomo Tachis. Han slog vinvärlden med häpnad i slutet av 80-talet när hans Toscansca vin ”Sassicaia” blev utsett till världens bästa rödvin och slog alla Bordeauxvin på deras hemmaplan. Giacomo Tachis har jobbat mycket i både Toscana och Sardinien, vi är mycket tacksamma över hans arbete med Sardiska druvor. Han hjälpt hela Italien och världen att uppskatta Sardiska viner.
Efter en lunch (ingår ej) på Ristorante Letizia i den lilla byn Nuxis besöker vi ”La Cantina Aru” i staden Iglesias (kl 15.30). Grundaren och primus moter i verksamheten Mario Aru vill bevara friskheten och fruktigheten i sina viner. Därför använder de ej barrique i sin vintillverkning. Deras viner är mycket intressanta. Mario bygger sin besöksverksamhet på ”Vänskap och gästfrihet” och dessutom berättar han gärna hur hans förfäder hade det på gården. Gården stammar från tidigt 1800-tal och har en fin lummig trädgård. Vi provar Canonnau och Carignan(rött) och Vermentino (vitt) under det stora olivträdet.
På eftermiddagen åker vi till Cagliari. Middag på egen hand och övernattning på Hotel Italia i Cagliari
Dag 6: Vilodagen
Idag har vi en vilodag från Bacchus och hans omhuldade drycker. Ni kan ägna er åt egna strövtåg och kanske ett besök på vår strand ”Il Poetto”, den är en av Italiens längsta (8 km).Vi har också på programmet en frivillig kort stadsvandring (tillägg). Cagliari har en lång och intressant historia.
Lunch och middag på egen hand och övernattning på det ***-stjärniga familjedrivna Hotel Italia.
Dag 7: Serdiana och Soleminis
Området strax nor om Cagliari kallas Parteolla och namnet härrör från romartiden och betyder ”olivoljeområdet”. Idag odlas och kallpressas en utmärkt olivolja och även dito vin.
Byn Soleminis är ett litet Toscana i Sardinien. Vingården Giuseppe Lecis (kl. 11.30) drivs av en ung välutbildad vinbonde, som gärna bjuder på sig själv och sina utmärkta viner. Vi äter en picknick lunch med lokala specialiteter hos Giuseppe på hans vingård
Vingården Argiolas (kl 15) har gjort mycket för att Sardiska viner skall erövra en plats bland de allra bästa vinerna i Italien. De har varit förebilder för alla Sardiska Vingårdar de senaste 30 åren, de sökte tidigt hjälp av erfarna enologer (Legenden och vinmakaren Giacomo Tachis ) för att stimulans och kunnande. De förstod först av alla ett en släkting inte alltid gör det bästa vinet. Nästan alla Sardiska Vingårdar är familjedrivna.
Gemensam middag på en av Cagliari mest kända Osterier. Övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.
Dag 8: Hemfärd
Avresa till flygplatsen i Cagliari från vårt Hotel Italia***
I Priset Ingår:
Flygresa (1 incheckad väska, 20 kg och 1 handbagage med maxstorleken 40cm x 30cm x 20cm ) del i dubbelrum inkl. frukost i Agroturismo eller 3- och 4-stjärniga hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st stadsvandring, 4 st middagar , 2 st picknick luncher, 2 st luncher och alla transporter på Sardinien
Ingår ej: besök museer, drycker till middagar, lokala hotell skatter, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider
Tillägg: Enkelrum (2.650 kronor) och Avbeställningsskydd (1.400 SEK)
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
Utgående
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
14:50:00 | Kastrup |
16:35:00 | Zurich |
15:30:00 | Arlanda, Stockholm |
17:55:00 | Zurich |
18:55:00 | Zurich |
20:25:00 | Olbia |
Inkommande
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
16:55:00 | Olbia |
18:30:00 | Munchen |
20:15:00 | Munchen |
21:45:00 | Kastrup |
20:45:00 | Munchen |
22:55:00 | Arlanda, Stockholm |
Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.