MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_img_2038.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_img_1670.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_img_2022.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_p1000428.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_img_1954.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_img_1647.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_img_1673.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_img_1707.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_img_2017.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_p1000443.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_img_2018.jpg MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder-web_img_8395.jpg
Beskrivning
Ingår i resan
Resprogram
Fakta om resan
Flyg
Boende
Våra gäster om resan

MTB Cykelresa Italien på egen hand, Sardiniens Spökstäder

 

Vad utmärker Medelhavets pärla Sardinien? Det är det alltid närvarande havet med sina färger och den orörda”Macchia Mediterranea” (busklandskapet) med sina dofter. Vi har kullar som sluttar ner mot Medelhavet och mellan dessa kullar hittar vi små insprängda stränder.  ”Cala”, som de kallas på Sardinien. Lagom tuff  terräng för MTB cykling varvat med härliga bad i Medelhavet och god mat vill vi erbjuda. Denna MTB-tour har en svårighetsgrad 2-3 på en 5-gradig skala.
 
I denna magiska natur går vår MTB tour ”Sardiniens Spökstäder” på egen hand. Ni kommer att få upplevelser och minnen som vi hoppas kommer att följa med er åtskilliga månader efter er hemkomst till Sverige. Ni kommer bland annat att MTB cykla bland övergivna gruvstäder, därav namnet.
 
Sardinien är mycket vädersäkert vår, sommar och höst. Regndagarna är få och om det skulle regna, så är regnmolnen tömda på ngn timme.
 
Naturligtvis tar vi ert bagage mellan hotellen och det ingår 4 st middagar (Dag 2, 3, 4 och 5).
 
Våra MTB-cyklar trimmas in personligt till alla, ni anger längd vid bokning. Naturligtvis kan ni även ha med egen cykel. Vi kan mycket om MTB cyklar, så fråga gärna om detaljer.
 
Det bästa är att flyga till Cagliari och vi hämtar er på flygplatsen för transfer till ert hotell. Om ni vill flyga till en annan flygplats på Sardinien (Alghero eller Olbia) hjälper vi er gärna med transfer.
 
Ni åker totalt 210 km under veckan och 80 % av sträckan går på stigar och grusvägar. Ni får en GPS (Garmin), roadbook och all övrig info under briefingen innan ni ger er iväg. Etapperna är medelsvåra, vi har givit svårighetsgraden 2-3 cyklar på en 5-gradig skala. Det är bra att träna hemma och att vara en van MTB-cyklist.
 
Telefon assistans ingår vi hjälper er omgående med mekaniska problem och om ni skulle få problem med hälsan.  
 
 
 
 

I grundpriset ingår:
 Del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärniga hotel, agriturismo och Bed & Breakfast, bagagetransport, 4 st middagar, GPS, Roadbook, transfer mellan flygplatsen i Cagliari och startplats i Iglesias och transfer dag 7 Iglesias – Cagliari 

Ingår ej: 
Flygresa (om ej annat anges), lokala hotell skatter, taxi mellan Hotel och flygplatsen avresedagen, inträde musèer, färja, luncher, drycker till middagar, övriga middagar och allt som ej är angivet ovan 
 
Tillägg:
Enkelrum (1.950 kronor), cykelhyra (1.090 kronor) och Avbeställningsskydd (500 SEK)
 

Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter

Dag 1:  Ankomst till Cagliari på Sardinien 

Vi möter er på flygplatsen i Cagliari och transfer till startplatsen i Iglesias.  Väl framme i Iglesias och Hotel Sport Village, håller vi en kort briefing och därefter har ni tid till egna strövtåg i den medeltida staden Iglesias. Övernattning på Hotel Sport Village *** , Iglesias och midag på egen hand. 
 
 
Dag 2: Drottningen (La Regina) 
Vi börjar vår vecka med en ganska lätt tur, som tar oss i närheten av ruinerna av det gamla slottet ”Castello di Gioiosa Guardia”. Därefter cyklar vi igenom naturparken ”S’Ortu Mannu” (Den stora trädgården) känd för sina olivlundar. Vi ser bland annat en ett olivträd, som är mer än 1000 år gammalt och kallas av lokalbefolkningen ”La regina” (Drottningen). Övernattning på Hotel Sport Village *** i Iglesias och gemensam middag.
 
Cykling:   48 km - höjdskillnad: 450  m                svårighetsgrad:  
 
Dag 3: Spökstäderna
Vi får en känsla för forna tiders slit, släp och förhoppningar  genom att på MTB närma oss övergivna byar, spökstäder. Vi cyklar genom kalkstensgrottan San Giovanni, det är förövrigt italiens och kanske europas enda ”droppstensgrotta” med cykelväg. Landsvägen gick genom samma grotta tills för bara några år sedan. På andra sidan grottan öppnar sig skogsområdet ” La Foresta di Marganai”. Det är en av Italiens viktigaste/största heltäckande skogsområde av medelhavstyp. Insprängd i denna fina natur kommer vi att upptäcka övergivna gruvbyar. 
 
På eftermiddagen når vi havet och ett efterlängtat dopp i Medelhavet, innan vi tar oss upp till vårt Hotell, som ligger på en höjd med en fantastisk utsikt över Medelhavet och de omkringliggande gröna kullarna.. Den perfekta platsen för att prata om dagens händelser med ngt att dricka i handen.
Du anländer glad och nöjd efter en dag med lagom dos cykling i benen. Övernattning och gemensam middag på Hotel Sardus Pater *** - Portixeddu.
 
Cykling:  45 km  - höjdskillnad:  800 m        svårighetsgrad:     
 
 
Dag 4: Den gröna kusten, (”La Costa Verde”) 
Från Portixeddu tar vi oss till den fantastiska lilla stranden “Scivu”. Vi cyklar utefter den grönkädda kusten, som är klädd i en buskvegetationen (”La Macchia Mediteranea”). Det är ett mirakel att den håller sig grön trots att det nästan aldrig regnar i detta område. De klarar sig på morgondaggen och fukten från de salta vindarna. Ett naturens under!
 
Dagens etapp är inte lång, men den kan bitvis kräva mycket av dig. Hela dagen kommer att präglas av medelhavets färger (grönt och smeraldblått) och dofter. Övernattning och gemensam middag på Hotel Sardus Pater *** - Portixeddu.
 
Cykling:  20 km - höjdskillnad: 600 m            svårighetsgrad:    
 
 
 
 
 
Dag 5: Sockertoppen, (”Il Pan di zucchero”)  
Vi cyklar utmed kusten från Portixeddu till Nebida under dagen. Det första stoppet gör ni troligtvis i Buggerro. Den lilla staden som ligger vid världens ände och en gång kallades ”Petit Paris” (Lilla Paris) under gruvnäringens storhetstid. Den blomstrande gruvindustrin skapade en internationell atmosfär med kultur och fritänkande. 
Innan den stora stigningen upp till etappmålet Nebida kommer ni fram till stranden ”Cala Domestica”, troligtvis en av dagens höjdpunkter. Vi hoppas ni inte har glömt badbyxor/baddräkt.  Denna perfekta naturliga hamn användes för att skeppa u tmalm med flatbottnade segelbåtar under 1800-talet. Ni har möjlighet att simma i denna perfekta blå lagun. Kanske är det Sardiniens och därmed även italiens bästa bad.. Övernattning och gemensam middag på Locanda l'Agusteri Villaggio Tanca Piras
 
Cykling: 40 km  - höjdskillnad:  850 m       svårighetsgrad:    
 
 
 
Dag 6:  Vila eller inte vila, det är frågan? 
Idag har du möjlighet att välja på att ligga och slappa vid poolen med en fantastisk utsikt eller göra en cykelutflykt. Varför inte göra båda?  I så fall blir det cykling bland övergivna gruvor i Nebidas närhet. Övernattning på Locanda l'Agusteri Villaggio Tanca Piras och middag på egen hand.
 
Cykling:  30km  - total stigning:  600 m svårighetsgrad:     
 
 
Dag 7: Mot ”Villa di Chiesa” (Kyrkbyn) 
Dagens etapp som skall sakta ta oss tillbaka till Iglesias ger oss också möjlighet att upptäcka många roliga och intressanta miljöer under vägen. Iglesias är en medeltidsstad och var huvudstaden i Sulcis. Detta gruvområde som sedan antiken har varit ett viktigt ekonomiskt centrum. Romarna erövrade Sardinien (Ichnusa, som de kallade Sardinien) på 600-talet före kristu födelse, för att kunna ekonomiskt utnytja de rika mineralfyndigheterna.
 
Glöm inte att besöka det fina Gruvmuseet ( Museo delle Miniere) och dess tillhörande gruvgångar. På eftermiddagen blir det transfer till Cagliari, där ni skall bo sista kvällen. Det blir skönt att få lite stadskänsla efter en vecka ”on the road”. Ni bor fint i den gamla delen av Cagliari bland restauranger och caféer. Vi rekommenderar er att äta en middag på ngn av stadens traditionella  Trattorier, som erbjuder fina pastarätter baserade på havets frukter. Smaklig måltid! Övernattning på Sardinia Domus **  -  Cagliari och middag på egen hand.
 
Cykling:   30km  - höjdskillnad:  max 700 m      svårighetsgrad:     
 
 
 
Dag 8: Hemresa  
Efter frukost avslutas vår MTB-resa och ni tar er på egen hand till flygplatsen. Stanna gärna några dagar extra i Cagliari, ty det är en mycket trevlig stad med god mat, bad och intressanta intressanta miljöer.
 

 

SARDINIEN
Sardinien, när Italien är som bäst. Det tycker vi. Du cyklar MTB på en av de största öarna i medelhavet med ett fantastiskt klimat. Vår och höst  har vi ett klimat som liknar svensk högsommar. Under MTB cyklingen har du möjlighet att stanna och svalka dig i Medelhavet. Skönt eller hur? Medelhavet är nästan alltid närvarande med sina starka färger och dofter. 
 
Vi cyklar MTB totalt 210 km under veckan och 80 % är på stigar och grusvägar. Svårighetsgraden är 2-3 cyklar på en 5–gradig skala. Det finns ett stort antal naturskyddsområden på Sardinien, som vi naturligtvis besöker. Vi cyklar i det vackra Sulcis, som är mycket glesbefolkat, vilket gör att vi hittar fina stigar, som en gång var betydelsfulla vägar för häst och vagn, när gruvbrytningen gick på högvarv. 
 
Fenicerna, handlarfolket som har sitt ursprung i det som idag kallas Libanon införde vinodling på Sardinien innan rommarrikets blev en ekonomisk och militär stormakt. Idag är vinodlingen blomstrande och det finns många intressanta lokala viner, som du naturligtvis skall prova under resan. Den sardiska matkulturen har 2 st motpoler, dels inlandets som härstammar från den gamla herdekulturen och dels den kustnära som har sin bas i det som havet ger. Enligt oss finns här världens bästa hårdostar, Pecorino Sardo gjord på opastöriserad fårmjölk. En pastarätt gjord på havets frukter är något av det godaste en kock kan kan erbjuda. 
 
Sardinien har ett eget språk, som påminner om latin och är mer lakoniskt än Italienskan. Sardiska pratas framför allt ute på landsbygden.
 
I Priset Ingår:
Del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärniga hotel, agriturismo och Bed & Breakfast, bagagetransport, 4 st middagar, GPS, Roadbook, transfer mellan flygplatsen i Cagliari och startplats i Iglesias och transfer dag 7 Iglesias – Cagliari 
 
Ingår ej: 
Flygresa (om ej annat anges), lokala hotell skatter, taxi mellan Hotel och flygplatsen avresedagen, inträde musèer, färja, luncher, drycker till middagar, övriga middagar och allt som ej är angivet ovan 
 
Tillägg:
Enkelrum (1.650 kronor) och cykelhyra (930 kronor)
 
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
 
Boendet:
Vi bor på nedan hotel, naturligtvis är de  av familjekaraktär, 3-stjärniga hotel, agriturismo och Bed & Breakfast med mycket god standard. Hotellen ligger i närheten av trevliga miljöer. Swimmingpoolen på Locanda l'agusteri Villaggio Tanca Piras är ngt lite extra med sin vidundrliga utsikt över Medelhavet.
 
Cykeltur:
Du får en roadbook och en GPS, samt en utförlig beskrivning av alla sevärdheter.
Du får även en kort beskrivning av lokalhistoria, traditioner och matkultur. 
Cykelturen är bäst för alla som har en god grundkondition. Bäst är  att cykla en liknade cykeltur innan avresan,  då vet du vad som väntat dig.
Senast kl 9 måste du lämna hotellet och vår servicebil kommer och hämtar ditt bagage. Alla angivna tider gäller effektiv cykling. Telefon assistans ingår vi hjälper er omgående med mekaniska problem och om ni skulle få problem med hälsan. 
 
 
Cykel
Du kan hyra en riktigt bra MTB av märket ”Bemmex ”. Våra tekniker är riktiga cykelnörder och släpper aldrig iväg en ”dålig intrimmad” cykel. De kan både cyklarna och cykelrutten bättre än sina egna innerfickor. Cyklarna  har shimano komponenter, lämplig sadel, pakethållare, cykelväska, osv. Vi ser till att cyklarna har  extra ”heavy duty” däck, för att undvika onödiga punkteringar.
 
Du har möjlighet vid bokning meddela din längd, så vi kan  trimma in cykeln till din ankomst. Det går också  bra att använda egen cykel.
 
Utrustningstips:
Naturligtvis bör ni vara lämpligt klädda och tänka på att solen är av Medelhavskaraktär, dvs det behövs solskydd i form av huvudbonad under hjälmen. Använs solkräm med hög solskyddsfaktor varje morgon. Det är som alltid viktigt att ta med rätt utrustning och kläder, dvs cykelhjälm (ta gärna med din egen), handskar, regnkläder, kortbyxor och tröja. Kom ihåg att syntet och ull funkar bättre, ty de håller dig torr. Satsa gärna på ordentliga cykelbyxor med mjuka inlägg. Vi monterar gärna dina egna pedaler och övrig utrustning på hyrcykeln. Ange dina personliga data vid bokningen, så fixar vi cykeln till din ankomst. Ta gärna med egna  enkla verktyg.
Kom ihåg att packa pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon, kontaktlinser och kläder till första dagen i handbagaget. 
 
Flyg och transfer:
Det ingår transfer från  flygplatsen i Cagliari till startplatsen i Iglesias, transfer Dag 7 mellan Iglesias och Cagliari. Dag 8 tar du dig på egen hand till flygplatsen i Cagliari, det tar 10 min från ert hotell. Om du flyger på egen hand till Alghero finns det busstransfer. 
 

Utgående

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till

Inkommande

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till

Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.

Hotellen vi har valt för denna tur är 3- och 4-stjärniga, de ligger alla i trevliga miljöer med utsikt över medelhavet. Vi tror att du kommer att få en känsla av att vilja komma tillbaka till dessa  hotellmiljöer. De ligger strategiskt längs din tur. De serverar mat som baseras på Sardiska lokala råvaror och traditioner.  Kan det bli bättre?

Hotel Sport Village ***
Hotel Sardus Pater ***
Locanda l'Agusteri Villaggio Tanca Piras
Locanda l'Agusteri Villaggio Tanca Piras
Sardinia Domus
Hotel Clelia Logis ***

Härligt att cykla på Sardinien. Sydvästra delen av ön är verkligen värd en resa. Fina hotell och bra guider

Guidningen var utmärkt under cykelturen, mycket bra luncher på fina ställen med mycket frukt,  middagarna var utmärkta, mycket mat fina hotell på bra ställen vissa hade pool.  Cykelturerna var resans höjdpunkt med mycket fina vyer lagom tempo mycket raster och Måns som hela tiden berättade om Sardinien. En  del långa och sega backar. Vi gjorde en del intresanta stopp under cyklingen och servicen under resan var perfekt. Alla tider klaffade tack Måns för en underbar resa. Sven-Åke 

Allt fungerade toppen under vår cykling

prenumerera idag

senaste erbjudanden

Inloggning