Sardiniens vingårdar -web_014.jpg Sardiniens vingårdar -web-september-2013-289.jpg Sardiniens vingårdar -img_0220web.jpg Sardiniens vingårdar -web_dsc_0223.jpg Sardiniens vingårdar -web_dsc_0164.jpg Sardiniens vingårdar -web-september-2013-480.jpg Sardiniens vingårdar -web_dsc_0208.jpg Sardiniens vingårdar -web_20140417_134222.jpg Sardiniens vingårdar -web_20140413_183007.jpg Sardiniens vingårdar -web_20140512_191850.jpg Sardiniens vingårdar -web_20140527_162538.jpg Sardiniens vingårdar -web__so_r_sed_sa_ap_rob_si_.jpg Sardiniens vingårdar -web_20140616_145932.jpg Sardiniens vingårdar -web_20140617_155457.jpg Sardiniens vingårdar -web-september-2013-481(1).jpg
Beskrivning
Ingår i resan
Resprogram
Fakta om resan
Flyg
Boende
Våra gäster om resan

Vinresa till Sardinien i Italien

Sardiniens Vingårdar


Sardinen har kanske en av Italiens mest intresanta utbud av vin och vingårdar. En vinresa till Sardinien är ett måste för alla er som är förtjusta i Italien. Det finns några viner såsom Vernaccia och Malvasia, som är väldigt unika. Det sätt som de vinifieras på har få likheter i världen. Sardinien har röda viner baserade på Cannonau (granache), Carignano, Cagnulari, Bovale (graciano) som inte lämnar någon oberörd. Vermintino druvan har gett Sardinien och Italien ett namn över världen. Vi kommer att besöka de vingårdar, som bäst rappresenterar de olika sardiska vinerna. Vi kommer att besöka vingårdar i byarna Trenuraghes, Dorgali, Mamoaida, Bosa, Cabras,  Serdiana och Soleminis. Det är små byar  i ett Italien som präglas av en intressant mångfald. Denna vinresa till Sardinien guidas på svenska av Munskänken Måns Hallqvist, som bor i på Sardinien i Italien sedan över 30 år. Under dessa år har Måns bland annat jobbat på vingård och de senaste året varit ambassadör för sardiska vinbönder i Sverige. 
 
Vi börjar vår resa i Olbia och därefter tar vi oss ner till kustbyn Cala Gonone. De två första dagarna ägnar vi åt ”Cannonau land” i byarna Oliena, Dorgali och Mamoaida. Emilio i byn Mamoaida berättar mer än gärna sin familjs historia, som är intimt förknippad med deras spännande produktion av vin. Oftast är svårt att ”få stopp på honom”, ty han älskar att berätta. Men vi kan knepen. Nästa dag besöker vi en vingård som ligger i Bosa och de producerar en intressant Malvasia di Bosa. Dag 5 kommer vi vara i Sinis och få utöka våra kunskaper om Sardisk vinifieringskonst. Vingården vi besöker  är specialiserade på Vernaccia. Det är ett vin som tillverkas på samma sätt som för nästan 1000 år sedan. Vi hinner även gör lite djupdykningar i den spännande  sardiska historien, som skiljer sig markant från den italienska. Intressant är att Sardinien i förhistorisk tid satt ihop med den franska rivieran  tillsammans med Korsika.
 
Resan fortsätter mot södra Sardinien där Cannaonau, Carignano och Vermentino  väntar på oss. Vi skall bl.a.  hjälpa till med skörden hos en vingård i Parteolla och därefter deltaga i en skördefest. 
Naturligtvis kommer vinet att kombineras med det allra mest intressanta i Sardisk matväg. 


I resan ingår det mesta, såsom flygresa, incheckad väska, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, besök på 7 vingårdar, 7 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, guidad stadspromenad i Cagliari, 4 st middagar (drycker ingår ej), 6 st luncher, alla transporter på Sardinien och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist

 
Efter en vecka full av intressanta upplevelser på Sardinien i Italien och många nyvunna vänner återvänder vi med flyg hem. Vi flyger från Arlanda och Kastrup.
 
Ni är välkomna till Sardinien!
 
 
 
Datum
lediga platser
September 2023
Grundpris
Boka
2023-09-02 | 2023-09-09 3 Sardiniens vingårdar 
Avresa: Kastrup
19.900 Kr
2023-09-02 | 2023-09-09 6 Sardiniens vingårdar 
Avresa: Arlanda
19.900 Kr

I Priset Ingår: Flygresa, incheckad väska, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, guidad stadspromenad i Cagliari, 4 st middagar (drycker ingår ej), 6 st luncher, alla transporter på Sardinien och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist

 
Ingår ej: allt som ej är angivet ovan, drycker till måltider, inträde muséer, lokala hotell skatter och övriga måltider  
 
Tillägg: Enkelrum (2.350 kronor),   och Avbeställningsskydd (1.400 SEK)
 
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
 

Program Sardiniens Vingårdar:

Dag1: Ankomst till Olbia flygplats. Vi fortsätter resan med buss till Cala Gonone på Sardiniens ostkust. Resan tar cirka 1.5 timmar. Framme i Cala Gonone äter vi en god gemensam middag med lokala specialiteter på den dukade terassen på 4:e våningen. Vi bor 2 nätter på ett familjedrivet 3-stjärnigt hotell. Det ger en extra energikick att äta frukost med en bedårande utsikten över medelhavet. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***

Dag 2:  Det ger en extra energikick att äta frukost med en bedårande utsikten över medelhavet. Det går också utmärkt att börja dagen med ett dopp i Medelhavet, det är 50 meter från hotellet till en fin liten strand.

Vi befinner oss i Canonnau land. Den italienske poeten Gabriele D’Annunzio besökte Oliena och Dorgali i början av förra seklet och skrev hänförd om vinet Nepente, vilket betyder Cannonau. Av Cannanau druvan kan man göra mycket intressanta och spännande viner. Vi börjar dagen med att besöka vingården Atharuja (kl 10.00) i den vackra Oddoenedalen , där Manuela tar hand om oss. Vi går en liten promenad i deras vingård tillsammans med Manuela och hennes pappa innan vi provar deras bästa viner. Vi äter en lunch på en fäbod (Ovile) med bara lokala specialiteter hos Angelo en trippelarbetande herde och levnadskonstnär. Eftermiddagen lämnas fri för egna strövtåg i mysiga Cala Gonone.

Middag tillsammans baserade på lokala råvaror på Hotel Bue Marinos terass. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***


Dag 3: På morgonen besöker vi den största vingården i Dorgali-området, vinkoperativet ”Cantina Sociale di Dorgali” (kl 10.00). Vi träffar ”Il Presidente Fancello” (chefen som väljs av de 300 medlemmarna) och han kommer att berätta om det kvalitetsarbete de började för 5 år sedan och nu kan skörda frukterna av. Gaetano, deras vinmakare kommer att beskriva deras arbete och kanske avslöja något lite knep om hur man tillverkar riktigt bra viner.Vi provsmakar deras bästa viner och bokar plats i deras shop för att köpa med oss deras mycket prisvärda viner.

Dagens andra vingård ligger i Mamoaida en liten by (kl 12.30), som ligger i hjärtat av det som brukar kallas ”Barbagia”. Många hävdar att denna by (800 m.ö.h.) har de bästa förutsättningarna för Cannonau druvan på Sardinien. Klimatet är så gynsamt att de klarar att tillverka en Cannonau in purezza, dvs på 100 % Cannonau druvor. Här kan vi fortfarande se riktiga gummor, dvs äldre damer klädda i svart med hucklen i sanna färg. Emilio från Vingården Giuseppe Sedilesu visar oss deras vingård. Efter det intressanta studiebesöket dukar Emilio upp till lunch och provsmakning av deras bästa viner. På matbordet placerar Emilio 5 olka ostar, lufttorkad skinka, bröd....Det blir ett garanterat dignande bord. Naturligvis är allt lokalt producerat

Efter besöket i ”La cantina”, lunch och provsmakning åker vi till dalen Elise och går en fin promenad bland vinrankorna. Det finns en druvsort, Granazza di Mamoaida, som är unik i hela världen enl. färska DNA studier. En fantastisk historia! Vinrankorna har en hög medelålder och de allra äldsta välj ut till de bästa vinerna, såsom Ballu Tondu och Carnivale. Emilio som också är kulturborgarråd i kommunen, brinner för det nyöppnade Arkeologiska museet och jag tror det blir svårt att hindra honom från att smyga in ett besök i sin ögonsten innan vi kommer iväg.

På eftermiddagen fortsätter vi resan mot Bosa och vi stannar utefter vägen och tittar på den fascinerande fornlämningen ”Il Nuraghe Losa”. Detta är ett imponerande tornbyggnad, som byggdes för cirka 3.500 år sedan. I Bosa bor vi på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Aghinas. Middag på egen hand.


Dag 4: Bosa är berömt för sina Malvasia viner, som göres både ”secco” och ”dolce”. La Azienda Vinicola di Angelo Angioi ligger med en fantastisk utsikt över Medelhavet i det som kallas ”Il Salto di Coloras” i komunen Tresnuraghes. Angelo är en erfaren enolog och har arbetat för alla de viktiga vingårdarna på Sardinien. Vi provsmakar hans olika ”Malvasier” under tiden han berättar allt om hur de har kommit till. Han är den ende som som gör en Malvasia med ädelröta (Botrytis) på samma sätt som de franska Sauternes vinerna. Mycket intressant! Naturligtvis har vi med oss mandelkakor till vår provning.

Efter besöket hos Angelo Angioi dricker vi en kopp kaffe vid ngn av kaffeerna i Bosa Marina och därefter äter vi en god Focaccia med grillade grönsaker och mozzarella i centrala Bosa.

På eftermiddagen kommer vi tillbaka till hotellet för en kort vila och egna strövtåg i Bosa, därefter går vi till ”Su Camasinu” (kl. 19.00), där La Cantina Battista Colombu håller sina provsmakningar. La Cantina Battista Colombu grundades av Giovanni Battista Colombu för cirka 50 år sedan och han har också givit delar av sitt namn till vingården. Giovanni Battista Colombu var en av de mest lysande personligheterna på Sardinien under nästan ett sekel, han gick bort för några år sedan. Hans aktiviteter var mycket omfattande konstnär, författare, politiker, vinmakare, etc. I den mycket fina dokumentärfilmen om vin ”Mondovino” av Jonathan Nossiter, som presenterades i Cannes 2004 finns det en intervju med Giovanni Battista Colombu. La Cantina Battista Colombu fick det högsta betyget för sin ” Malvasia di Bosa 2006 ” av “Guida dei Vini d'Italia dell'Espresso 2011”. L’Espresso är Italiens största veckomagasin och är att jämföra med “Time magazine” i USA. Vanna tar hand om oss och leder provsmakningen av Malvasia och olivolja. Gemensam middag på en trevlig trattoria i centrala Bosa. Övernattning i Bosa på det familjedrivna 3-stjärniga hotellet Aghinas

Dag 5: Dagen skall ägnas åt först Vernaccia och sedan åt den vackra halvön Sinis. Där vi besöker Tharros, en ruinstad grundad av Fenicierna cirka år 700 f. Kr. Vernaccian har anor sedan 1200-talet och infördes troligtvis av spanjorer eller så lärde sig spanjorerna av invånarna i Oristano hur man tillverkar sherry. Vernaccian har en snarlik tillverkningsmetod som denna andulusiska dryck. Träfaten är fyllda till 2/3 och de åldras med ngt som kallas ”flor”, vilket ger en väl avvägd ”oxidering” av vernaccian. Vernaccian tillverkas endast torr och den är en mycket intressant ”aperitivo”. Vi besöker La Cantina Contini i Cabras, (kl 11.30). Andrea, 3:e generationen vinmakare har gjort intressanta innovationer baserade på familjetradtionerna. Vi provsmakar vingårdens bästa viner. Efter vingårdsbesöket åker vi till  Tharros en fenicisk-punisk-romersk fornby och den närligande stranden. Innan vi blir guidade i den utgrävda staden Tharros äter vi en enkel lunch på ngn av strandresteurangerna i skuggan av det spanska försvarstornet från 1600-talet. Middag på egen hand och övernattning på det ***-stjärniga familje Hotel Italia i Cagliari. Donatella, hotellchefen ser framemot att ha oss som gäster.


Dag 6: Efter gårdagens långa och intresanta dag känns det säkert skönt med en vilodag från Bacchus. Vi går en gemensam kort stadspromenad i Cagliari, där vi lär oss lite mer om det romerska och medeltida Cagliari.

Lunch och middag på egen hand och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.


Dag 7: Cagliari har en utmärkt produktion av kvalitetsviner och idag går turen till Soleminis, där vi skall deltaga i skördearbetet och improvisera en skördepicknick. Giuseppe Lecis har tagit hand om fädernegården och utvecklat den. Giuseppe har gått de allra bästa vinmakarskolorna i Norra Italien och han tar hand om oss (kl. 10.30). 

På eftermiddagen besöker vi en av Sardiniens allra bästa vingårdar, Cantina Argiolas i byn Serdiana,  där sommelier Giula tar hand om oss. De bästa vinerna (Korem och Turriga) är skapade av en av Italiens allra mest legendariska vinmakare, Giacomo Tachis. Vinmakare Giacomo Tachis är skaparen av flera (35 st) av Italiens mest kända viner och han är dessutom hjärnan baom "Supertuscans". Det blir en minnesvärd provning. Efter en intressant dag återvänder vi till Cagliari. Gemensam middag på en trevlig Osteria i Cagliari och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.


Dag 8: Hemfärd och egna strövtåg innan transfer till flygplatsen i Olbia.


Sardinien:

Sardinien har ett äkta medelhavsklimat med mycket värme och sol under sommartid och med vårar och höstar, som påminner om svensk högssommar. Det torra och blåsiga klimatet är mycket lämpligt för vinodling. De första vinodlingarna har man spårat til minst 1500 år f. Kr. Idag är vinodlingen den enda jordbruksaktiviteten som är expansiv och ökar sin omsättning. Vi har flera vingårdar, som har fått den fina utmärkelsen ”3 bicchieri” i tidningen ”Il Gambero Rosso”. 
 
Den medvetna satsningen på kvalité har gett resultat och det är medryckande den passion och engagemang som dagens Sardiska vinodlare har. På Sardinien har man gjort det kloka valet att satsa på traditionen, ty endast på sardinien kan man göra Sardiska viner. Sardiska vinmakare producera vita-, röda- och dessertviner. Det finns ett antal lokala druvor bland de vita märks: Vermentino, Nuragus och Semidano. Sardinien kanske mest känd för sina röda viner: Cannonau, Carignano, Cagnulari och Bovale Sardo. Carignano, Cannonau, Det som är lite speciellt med den sardiska vintraditionen är dessertvinerna, som är mycket unika. Det speciella klimatet skapar sötma och arom, som andra regioner måste skapa genom olika processer efter skörden. Bland dessertviner hittar vi  Moscato, Nasco, Girò, Malvasia och Vernacia,
 
Det sardiska köket har 2 st huvudinriktningar, dels inlandets som härstammar från den gamla herdekulturen och dels den kustnära som har sin bas i det som havet ger. Det är många som anser att på Sardinien finns det världens bästa hårdostar, Pecorino Sardo gjord på opastöriserad fårmjölk. En pastarätt gjord på havets frukter är något av det godaste en kock kan erbjuda.
 
Sardinien har ett eget språk, som påminner om latin och är mer lakoniskt än Italienskan. Sardiska pratas framför allt ute på landsbygden.
 
I Priset Ingår:

Flygresa med alla transfer, incheckad väska, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, guidad stadspromenad i Cagliari, 4 st middagar (drycker ingår ej), 6 st luncher, alla transporter på Sardinien och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist

 
Ingår ej: allt som ej är angivet ovan, drycker till måltider, inträde muséer, lokala hotell skatter och övriga måltider  
 
Tillägg: Enkelrum (2.350 kronor),   och Avbeställningsskydd (1.400 SEK)
 
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
 
Boendet:
Bästa sättet att lära känna Italien är att bo i centrum och då helst i den gamla stadskärnan. e två första nätterna bor vi på ett 3-stjärnigt hotell (Hotel Bue Marino) i Cala Gonone i det vackra Golfo di Orosei. Det är ett trevliga familjehotell i närheten av hamnen och den lilla stranden. Därefter bor vi 2 nätter på det lilla och centralt belägna familjedrivna ***-stjärniga hotellet Aghinas centralt beläget i den lila mysiga staden Bosa.Bästa sättet att lära känna Italien är att bo i centrum och då helst i den gamla stadskärnan. Vi bor 3 nätter på ett 3-stjärnigt familjehotell (Hotel Italia, Hotel 4 Mori alt Hotel Due Colonne) i det centrala Cagliari. Vi har ett fantastiskt utbud av restauranter och caféer i närområdet.
 
Vandring och guidning
Under vinresan finns en svensktalande guide, som har goda kunskaper i lokalhistoria, traditioner, vinkunskap och matkultur.
Utrustningstips:
Naturligtvis njuter du mest av resan om du har ordentliga och bekväma kläder. Vandringarna bland vingårdarna kräver bekväma skor. Solen skiner och bränner! Ta med solhatt/solkeps och solkräm med hög solskyddsfaktor. Det är en god försiktighetsåtgärd att packa i handbagaget allt det viktigaste, såsom pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon, kontaktlinser och kläder till första dagen efter ankomst. 
 
Flyg och transfer:
Alla tider angående flygresan är preliminära tills vi skickar flygbiljetter/boarding kort tillsammans med övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa.
Den svenska guiden möter er på flygplatsen i Olbia och därefter åker ni tillsammans till hotellet i Cala Gonone. Transfern tar cirka 1.5 timmar.
 
 

Utgående

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till
09:00:00

Köpenhamn, Kastrup

11:15:00

Milano

15:50:00

Milano

17:05:00

Olbia

16:20:00

Arlanda

19:40:00

Olbia


Inkommande

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till
11:10:00

Cagliari

13:40:00

Berlin

18:00:00

Berlin

19:10:00

Kastrup, Köpenhamn

20:20:00

Olbia

23:25:00

Arlanda


 

Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.

Hotel Bue Marino ***
Hotel Aghinas ***
Hotel Due Colonne ***
Hotel Aghinas ***
Hotel Italia ***
Hotel 4 Mori ***
Hotel Italia ***
Måns
Underbart trevlig resa med god mat fint vin och fantastiska ledare.  Hinner tyvärr ej svara på din utvärdering. Har redan rekommenderat er till ändra
Hälsningar och tack
Anders
 
Tack för en mycket trevlig vecka, Riina o Pelle 
 
What a great tour of the wine yard. Mans and his wife were great tour guides, giving information about Sardinia and the wine yard. The Pili family were so welcoming and went out of their way to make sure we had a good time there, we were sorry to leave. Can't recommend them enough, I am sure you will enjoy the taste of freshly picked lemons, oranges, green beans and asparagus. We wish the Pili family best wishes for their future plans for the wine yard. 
 
Vi hadde en kjempefin tur til Pilis vingård søndag 12. mai
 
Takk for en kjempefin dag sammen med dere søndag 12.mai.
 
Vi hade en fantastisk vecka! Det engagemang och kunnighet som Måns uppvisade var imponerande. Likaså engagemanget hos de vinodlare vi besökte. Vinerna var utsökta och det var trevligt att besöka vingårdarna och få en inblick i vinframställningen. Mycket god mat fick vi också! Vi kände oss väl omhändertagna och kan varmt rekommendera en vinresa till Sardinien med Mitt i Medelhavet och Måns.
prenumerera idag

senaste erbjudanden

Inloggning