Dag1: Ankomst till Olbia flygplats. Vi fortsätter resan med buss till Cala Gonone på Sardiniens ostkust. Resan tar cirka 1.5 timmar. Framme i Cala Gonone äter vi en god gemensam middag med lokala specialiteter på den dukade terassen på 4:e våningen. Vi bor 2 nätter på ett familjedrivet 3-stjärnigt hotell. Det ger en extra energikick att äta frukost med en bedårande utsikten över medelhavet. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***
Dag 2: : Det ger en extra energikick att äta frukost med en bedårande utsikten över medelhavet. Det går också utmärkt att börja dagen med ett dopp i Medelhavet, det är 50 meter från hotellet till en fin liten strand.
Vi befinner oss i Canonnau land. Den italienske poeten Gabriele D’Annunzio besökte Oliena och Dorgali i början av förra seklet och skrev hänförd om vinet Nepente, vilket betyder Cannonau. Av Cannanau druvan kan man göra mycket intressanta och spännande viner. Vi börjar dagen med att besöka vingården Atharuja (kl 10.00) i den vackra Oddoenedalen , där Manuela tar hand om oss. Vi går en liten promenad i deras vingård tillsammans med Manuela och hennes pappa innan vi provar deras bästa viner. Vi äter en lunch på en fäbod (Ovile) med bara lokala specialiteter hos Angelo en trippelarbetande herde och levnadskonstnär. Eftermiddagen lämnas fri för egna strövtåg i mysiga Cala Gonone.
Middag tillsammans baserade på lokala råvaror på Hotel Bue Marinos terass. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***
Dag 3: På morgonen besöker vi den största vingården i Dorgali-området, vinkoperativet ”Cantina Sociale di Dorgali” (kl 10.00). Vi träffar ”Il Presidente Fancello” (chefen som väljs av de 300 medlemmarna) och han kommer att berätta om det kvalitetsarbete de började för 5 år sedan och nu kan skörda frukterna av. Gaetano, deras vinmakare kommer att beskriva deras arbete och kanske avslöja något lite knep om hur man tillverkar riktigt bra viner.Vi provsmakar deras bästa viner och bokar plats i deras shop för att köpa med oss deras mycket prisvärda viner.
Dagens andra vingård ligger i Mamoaida en liten by (kl 12.30), som ligger i hjärtat av det som brukar kallas ”Barbagia”. Många hävdar att denna by (800 m.ö.h.) har de bästa förutsättningarna för Cannonau druvan på Sardinien. Klimatet är så gynsamt att de klarar att tillverka en Cannonau in purezza, dvs på 100 % Cannonau druvor. Här kan vi fortfarande se riktiga gummor, dvs äldre damer klädda i svart med hucklen i sanna färg. Emilio från Vingården Giuseppe Sedilesu visar oss deras vingård. Efter det intressanta studiebesöket dukar Emilio upp till lunch och provsmakning av deras bästa viner. På matbordet placerar Emilio 5 olka ostar, lufttorkad skinka, bröd....Det blir ett garanterat dignande bord. Naturligvis är allt lokalt producerat
Efter besöket i ”La cantina”, lunch och provsmakning åker vi till dalen Elise och går en fin promenad bland vinrankorna. Det finns en druvsort, Granazza di Mamoaida, som är unik i hela världen enl. färska DNA studier. En fantastisk historia! Vinrankorna har en hög medelålder och de allra äldsta välj ut till de bästa vinerna, såsom Ballu Tondu och Carnivale. Emilio som också är kulturborgarråd i kommunen, brinner för det nyöppnade Arkeologiska museet och jag tror det blir svårt att hindra honom från att smyga in ett besök i sin ögonsten innan vi kommer iväg.
På eftermiddagen fortsätter vi resan mot Bosa och vi stannar utefter vägen och tittar på den fascinerande fornlämningen ”Il Nuraghe Losa”. Detta är ett imponerande tornbyggnad, som byggdes för cirka 3.500 år sedan. I Bosa bor vi på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Aghinas. Middag på egen hand.
Dag 4: Bosa är berömt för sina Malvasia vin, som göres både ”secco” och ”dolce”. La Azienda Vinicola Fratelli Porcu är ett mirakel i dubbelbemärkelse. Kyrkeherde Giuseppe Porcu köpte 2 ha mark i komunen Modolo för nästan 50 år sedan med avsikt att starta en vingård för att kunna ge möjlighet till sina älskade bröder Giovanni och Angelino att återvända till sin födelseby. Giovanni och Angelino var gästarbetare i Schweiz. Vingården har nu 4 ha och sköts av Giovannis son Carlo med stor framgång. De har vid flera tillfällen erhållit en av Italiens finaste utmärkelser, nämligen ”3 bicchieri” (glas) i tidningen ”Gambero Rosso” , bla för Riserva 2009. Det är ingen nyhet att kyrkans män går i bräschen för att utveckla vin-näringen. Don Perignon, en fransk munk har givit namn till ett av de mest kända bubbelvinen. Vi vandrar i F.lli Porcu (kl. 10.30) vingård tillsammans med Carlo, provsmakar deras bästa viner och äter en lättlunch.
På eftermiddagen kommer vi tillbaka till hotellet för en kort vila och egna strövtåg i Bosa, därefter går vi till ”Su Camasinu” (kl. 18.30), där La Cantina Battista Colombu håller sina provsmakningar. La Cantina Battista Colombu grundades av Giovanni Battista Colombu för cirka 50 år sedan och han har också givit delar av sitt namn till vingården. Giovanni Battista Colombu var en av de mest lysande personligheterna på Sardinien under nästan ett sekel, han gick bort för några år sedan. Hans aktiviteter var mycket omfattande konstnär, författare, politiker, vinmakare, etc. I den mycket fina dokumentärfilmen om vin ”Mondovino” av Jonathan Nossiter, som presenterades i Cannes 2004 finns det en intervju med Giovanni Battista Colombu. La Cantina Battista Colombu fick det högsta betyget för sin ” Malvasia di Bosa 2006 ” av “Guida dei Vini d'Italia dell'Espresso 2011”. L’Espresso är Italiens största veckomagasin och är att jämföra med “Time magazine” i USA.
Vanna tar hand om oss och leder provsmakningen av Malvasia och olivolja. Gemensam middag på en trevlig trattoria i centrala Bosa. Övernattning i Bosa på det familjedrivna 3-stjärniga hotellet Aghinas
Dag 5: Dagen skall ägnas åt först Vernaccia och sedan åt den vackra halvön Sinis. Där vi besöker Tharros, en ruinstad grundad av Fenicierna cirka år 700 f. Kr. Vernaccian har anor sedan 1200-talet och infördes troligtvis av spanjorer eller så lärde sig spanjorerna av invånarna i Oristano hur man till verkar sherry. Vernaccian har en snarlik tillverkningsmetod som sherryn. Träfaten är fyllda till 2/3 och de åldras med ngt som kallas ”flor”, vilket ger en väl avvägd ”oxidering” av vernaccian. Vernaccian tillverkas endast torr och den är en mycket intressant aperitivo. Vi besöker La Cantina della Vernaccia i Cabras, (kl 11.30). Efisio, 3:e generationen vinmakare har gjort intressanta innovationer baserade på familjetradtionerna. Efter vingårdsbesöketåker vi till Tharros en fenicisk-punisk-romersk fornby och den närligande stranden. Innan vi blir guidade i den utgrävda staden Tharros äter vi en picknick lunch i skuggan av det spanska försvarstornet från 1600-talet. Middag på egen hand och övernattning på det ***-stjärniga familje Hotel Italia i Cagliari. Katia, hotelchefen ser framemot att ha oss som gäster.
Dag 6: Efter gårdagens långa och intresanta dag känns det säkert skönt med en dag på egen hand i Cagliari. För de som vill ha en lite djupare kunskap om Cagliari, kan följa med Silvia (tillägg). Hon är en svensktalande guide och visar romerska och medeltida Cagliari. Lunch och middag på egen hand och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.
Dag 7: Cagliari har en utmärkt produktion av kvalitetsviner och idag går turen till Soleminis, där vi skall deltaga i skördearbetet och improvisera en skördefest. Syskonen Pili tar hand om oss med Sabrina e Michele i spetsen (ore 9.30). Efter en intressant dag återvänder vi till Cagliari. Gemensam middag på en lokal Trattoria och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.
Dag 8: Idag är det vår sista dag på Sardinien och på vägen till flyplatsen i Olbia stannar vi i Serdiana och besöker en vingården Argiolas (ore 10.30) . Giulia, en fantastisk duktig sommelier, tar hand om oss och visar oss La Cantina samt leder vår provsmakning. La Cantina Argiolas har gått i bräschen för att skapa ”stora” sardiska viner och vi skall prova deras allra bästa. Lunch äter på familjen Cannas trevliga restaurang. De har specialiserat sig på det ”gamla” sardiska köket med råvaror och recept från sitt närområde. nöjda och belåtna efter lunchen fortsätter vi mot Olbia. Planet avgår kl 20.20 mot Arlanda.