Vinresa till Toscana i Italien
Toscana är ett av världens mest kända områden, men ändå kanske okänt för de flesta. Det vill vi ändra på genom denna vinresa till Toscana. Vi på Mitt i Medelhavet har mångåriga vänskapsband med Toscana och dess vinbönder. Det fantastiska är att våra goda vänner öppnar sina hem för oss. Vi besöker Paola och äter en Italiensk lättlunch hemma hos henne i centrala Siena med viner från maken Vittorios familjevingård. En italiensk lättlunch har inget med lite mat att göra, det är bara ett sätt att indikera att det ej är pasta. Paola dukar upp en fin buffé. Vi besöker även Gianni och Elizas vingård (naturviner) och vi provsmakar deras bästa viner med lokala ostar och korvar i deras vackra villa. Dessa båda besök får oss att känna, som om vi inte bara är turister utan gäster i den Italienska traditionen.
Naturligtvis kommer vi att besöka de flesta kända vinområden i Toscana, såsom Montalcino (Brunello), Montepulciano (Vino Nobile), Chianti Classico, Chianti Ruffina och Chianti Senese. Vi kommer att prova viner på 7 st vingårdar, men utan stress. Det blir också tid för rykande kaffe (espresso), historia och nutid. Vi kommer att ha utmärkta guider under resan. I Florens guidar Agneta oss på Svenska och det hon inte vet kanske inte är värt att veta. Agneta har skrivit bäcker om Florens. Under veckan kommer Munskänken Måns Hallqvist att guida er. Det blir mycket anekdoter om vin, historia, mat och nutid. Måns Har bott över 30 år i Italien och har samlat på sig kunskaper, som han gärna delar med sig.
Denna vinresa lämpar sig för alla och framförallt för de som älskar Italien och vill ha en fin semestervecka i Toscana. Vinresan till Toscana ger oss också möjlighet att vistas i det fantasiska samspel mellan stad och natur, som finns i Val D’Orcia. Staden Pienza blev under Renäsansen (år 1350 – 1600) symbolen för sin perfekta integration mellan stad och natur. I detta fall menas den natur människan har skapat, jämför svenska hagar.
Vi undviker flyttstress genom att bo hela veckan i Siena på ett centralt beläget ***-stjärnigt hotell och förflyttar oss med buss till våra besök. Siena ligger perfekt ur logistisk synpunkt. Siena är dessutom en av Italiens vackraste medeltida städer, med ett stort utbud av mycket bra restauranger. Det blir även många fina måltider under Vinresan till Toscana. Vi kommer att besökas några av vår guides (Måns Hallqvist) bästa vänner i Toscana, vilket gör att vi inte kommer att känna oss som turister utan ”resenärer”. Klimatet i Toscana är mild under hela året och det är inte en slump att alla världens rika människor drömmer om att flytta till Toscana och odla vin.
Det mesta ingår denna Vinresa till Toscana för att undvika obehagliga överaskningar. Flygresa, incheckad väska 20 kg, handbagage 8 kg, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 4 lättluncher, 4 middagar, stadsrundtur med guide i Florens, stadspromenad i Siena, besök på godset Bicchi Borghesi, 7 besök på vingårdar med provsmakningar, alla transporter i Toscana och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist
Ni är välkomna till vårt Toscana med många intressanta möten under veckan. Vi har försökt att göra en mycket unik vinresa till Toscana, som ni skall komma ihåg med välbehag.
Vi tillbringar en vecka tillsammans i Toscanas och kanske Italiens allra vackraste delar Siena, Florens, Chianti Classico, Chianti Colli Senese, Chianti Ruffina, Brunello di Montalcino, Montepulciano och Val D’Orcia. Det sistnämnde området är en av Italiens allra vackraste och är ett världsarv, som har traditioner från renäsansen. Vi bor hela veckan i centrala Siena på Hotel Chiusarelli*** och har det medeltida Siena på promenad avstånd. Siena ligger centralt och det är rimliga transfer i buss under våra utflykter.
Vi blandar fina toscanska viner med god mat och historia. Vi lär oss varför Virgilius inte kunde följa med Dante i paradiser, skillnaden mellan ghibeliner och guelfer, Stockholms stadshus och Siena, familjen Medici’s öden i Florens, vad har Heliga Birgitta och Santa Caterina di Siena gemensamt etc. Även Italiens moderna och samtida historia skall vi berätta i bussen under våra utflykter.
De som vill köpa vin kan vi hjälpa att skicka till Sverige pss som vi gjorde på Sardinien.
Datum |
lediga platser |
April 2025 |
Grundpris |
Boka |
2025-04-05 | 2025-04-12 | fullbokad | Vinresa till Toscana för Munskänkarna i Kristianstad Avresa Kastrup |
19.900 Kr |
I Priset Ingår:
Flygresa (Kastrup – Pisa), 1 st incheckad väska 20 kg, en liten ryggsäck/handväska 40 cmx30cmx20 cm, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 4 lättluncher, 3 middagar, stadsrundtur med guide i Florens, stadspromenad i Siena, besök på godset Bicchi Borghesi, besök hos Paola i centrala Siena, 7 besök på vingårdar med provsmakningar, alla transporter i Toscana och guidning på svenska av Måns Hallqvist
Ingår ej: inträde museér, lokala hotellskatter, drycker till middagar och luncher, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider.
Tillägg: Enkelrum (2.950 SEK), avbeställningsskydd (1.600 SEK)
Grundpris: 19.900 SEK/person (betalning med bankgiro). Om ni vill betala med kort tillkommer 650 kronor och grundpriset blir då 20.550 SEK
Dag 1 (lö 5/4): Ankomst till Pisa/Florens/Bologna och transfer till Hotel Chiusarelli*** i Siena.
Gemensam middag och övernattning på Hotel Chiusarelli***
Dag 2 (sö 6/4): Borgen Monteriggione, godset Bicchi Borghesi och Cantina Santa10
Vi börjar dagen med att besöka den fina medeltida borgen Monteriggione, som var en del av en yttre försvarsmur kring Siena och byggdes på 1200-talet. Den skyddade Siena i över 300 år. Vi strosar runt i gränderna och kanske besöker medeltidsmuseet, samt dricker ngt på de fina uteserveringarna. Efter denna djupdykning i den medeltida historien åker vi vidare till godset Bichi Borghesi i Scorgiano. Vi äter en lättlunch på deras egenproducerade ekologiska råvaror. Deras charkprodukter är helt enastående med sin salami (finocchiona) och lufttorkad skinka gjort på egna fritt strövande grisar av rasen ”Cinta Senese”. Dessa grisar är berömda för att utgöra en unik råvara för allehanda delikata charkvaror. Claudia låter oss säkert se deras familje kyrka i barock stil från 1600-talet.
Efter besöket i Scorgiano besöker vi vingården ”Santa10”, som drivs av Gianni och Eliza. De driver en en ekologisk vingård med mycket passion, de gör sk. naturviner och gården ligger vackert inom Sienas stadsgräns. Deras vingård förvaltar en tradition, som går tillbaka till etruskerna. Den fina vinkällaren började byggas för över 3.000 år sedan.
Gemensam middag och övernattning i Siena på Hotel Chiusarelli***
Dag 3 (må 7/4) Chianto Classico
På morgonen beger vi oss till hjärtat av det berömda Chianti Classico distriktet. Vi följer Italiens kanske vackraste bilvägar under dagen. Vi styr kosan mot Familjen Ricasolis fina vingård på slottet Brolio. En av familjen Ricasolis mest illustra medlemmar skrev de första Chianti Classico ”reglerna” i slutet av 1800-talet, samme person var också Italiens statsminister under samma period. Naturligtvis provsmakar vi deras viner i denna vackra medeltida miljö. Vi lär oss lite om gotisk arkitektur. Efter besöket på Slottet Brolio blir der lunch på egen hand i byn Radda in Chianti. Vi fortsätter mot byn ”Greve in Chianti” och de som vill kan promenera till det närliggande ”Castello di Montefioralli”, där upptäckaren och världsomseglaren Amerigo Vespucci föddes. Chianti har mycket av det vi förknippar med Toscana, nämligen goda viner, utsökta delikatesser, historia och vackra bygnader. Vi får egen tid för att strosa runt innan vi återvänder till Siena och vårt hotell.
Middag på egen hand och övernattning i Siena på Hotel Chiusarelli***
Dag 4 (ti 8/4): Montepulciano och Pienza
Vi lämnar Siena och vår buss åker mot den fina vingården Cantina Avignonesi. Det är en av Italiens största ekologiska vingårdar (170 ha) och den drivs enligt Biodynamiska principer. Ägare är Virginie Sauverys och har ett förflutet som en av belgiens främsta advokater, men nu är en passionerad vinbonde i Toscana. Hon har byggt upp denna vingård till ett litet mästerverk vad gäller viner och estetisk upplevelse. Efter provsmakning och besök åker vi vidare till gamla stan i Montepulciano. Där stannar vi för en kort bensträckare och lätt lunch (ingår ej) i dess fina medeltida kvarter.
Montepulciano är ett stort och viktigt område av Toscana, därför besöker vi även Cantina Dei för provsmakning av deras bästa viner. Vingården drivs av Christina Dei sedan många år. God smak och utmärkta viner är hennes ledstjärna. De har fått många utmärkelser för sina viner under åren. Ett mycket intressant besök.
Under renäsansen försökte man bygga städer i samklang med naturen. Den stad som många tycker är renäsansen mästerverk är Pienza och uttrycker tanken bakom renäsansen. Den kallades ”Den perfekta staden (La citta’ ideale)”. Pienza ligger nära Montepulciano och vi gör ett kort besök där innan vi ätervånder till Siena
Middag på egen hand och övernattning på Hotel Chiusarelli*** i Siena
Dag 5 (ons 9/4): Den lediga dagen med stadsrundtur och lunch hos Paola
Vi vaknar upp i vackra Siena och efter frukost gör vi en fin stadspromenad i Siena. Siena är en av Italiens vackraste medeltida städer. Stockholms Stadshus är inspirerad av denna medeltida stad. Arkitekten Ragnar Östberg var mycket kritiserad i början av förra seklet för detta val. De flesta opinionsbildare på den tiden förordade en mer ”patriotisk” stil i nationalromatik. Det berömda torget framför stadshuset i Siena (Piazza del Campo) lämnar ingen oberörd. Vi lär oss vad som förenade Heliga Caterina från Siena och vår Heliga Birgitta. Gemensam aperitivo med lättlunch hos Paola, som bor ett stenkast från från Piazza Campo. Vi smakar de bästa vinerna från familjens vingård till lättlunchen.
Eftermiddag med egna aktiviteter och vila
Middag på egen hand och övernattning på Hotel Chiusarelli*** i Siena
Dag 6 (to 10/4):Brunello di Montalcino
Efter en fin cappucino i hotellets frukost åker vi mot Val D’Orcia, som är en av de vackraste områdena i Toscana och med på Unsescos världsarvslista. Vi följer pilgrimsleden ”Francigenas” på landsväg i bussen mot staden Montalcino, som är en levande stad med fina affärer, lantarbetare och caféer. Det är en vidunderlig utsikt över Orcia dalen från Montalcinos slott/försvarsborg. Där finns en mycket välsorterat Enotek. Vi stannar och dricker en kopp kaffe, därefter fortsätter vi mot vingården ”Ciacci Piccolomini D'Aragona” för provsmakning och lättlunch. De har traditioner från medeltiden och de gör en utmärkt ”Brunello”. Efter provsmakning fortsätter vi mot dagens andra vingård ”Cantina Abbadia Ardenga il Poggio” och även den ligger i komunen Montalcino. De gör också en utmärkt Brunello.
Det är två st mycket intressanta vingårdar med olika bakgrund. Cantina Ciacci Piccolomini har ett förflutet som en del i ett adelsimperium, däremot Cantina Abbadia Ardenga..” har sin rötter i en ofrälse bondefamilj. Fantastiskt vad samarbete i det som kallas ”Consorzio di Brunello di Montalcino” har givit i mervärde för alla vingårdar i komunen Montalcino.
Övernattning i Siena på Hotel Chiusarelli*** och middag på egen hand.
Dag 7 (fre 11/4): Castello del Trebbio och Guidat besök i Florens
Efter en fin cappucino i hotellets frukostsal tar vi bussen till kl 9.30 för transfer till vingården Castello del Trebbio, som ligger i byn Pontessieve. Rolig kuriosa är att vingårdens adress är ”Via Santa Brigida” (Heliga Birgittas väg).
Alla Italienska skolungdomar läser om ”Castello del Trebbio”, ty det var nämligen här som familjen Pazzi planerade sin sammansvärjning mot den unge ”Lorenzo il Magnifico” Medici år 1478. Sammansvärjningen handlade om makten över Florens och slutade illa för familjen Pazzi. Lorenzo Medici exproprierade deras slott. Troligtvis var denna utgång av släktfejden positiv för Florens men negativ för Siena, ty Florens blev ekonomiskt/militärt mycket starkare än Siena tack vare familjen Medici.
Idag drivs vingården ”Castel del Trebbio” av det äkta paret Anna och Stefano tillsammans med barn/kusiner. Vi går en guidad tour i denna historiska miljö och ser deras vintillverkning. Vi provsmakar deras bästa viner, därefter avslutas besöket med lunch på slottet.
Vi fortsätter att lära känna Renäsansens storheter genom att besöka Florens efter lunchen. Vi får förnämlig guidning av Agneta, som har bott över 30 år i Florens.
Gemensam middag och övernattning i Siena på Hotel Chiusarelli***
Dag 8 (lö 12/4):: Hemfärd från Pisa/Florens/Bologna
Toscana:
Vi skall tillbringa en vecka i kanske de vackraste delarna av Toscana. I val D’Orcia besöker vi Montalcino (Brunello), Montepulciano (Vino Nobile), Chianti Classico, Chianti Ruffina e Chianti Senese. Vi bor hela veckan i Siena, som är är starkt präglade av Medeltiden och Val D’Orcia av Renäsansen. Under hela Medeltiden tävlade Florens och Siena om herraväldet i Toscana. Florens lierade sig med Påven i Rom och Siena med olika kejsare. Florens avgick med segern vid slutet av Medeltiden, pga av att Sienas ekonomi försvagadess av ”pesten” i mitten av 1300-talet. 60 % av Sienas befolkning dog under några månader och ekonomin föll tillbaka. Vi kan fortfarande se effekterna av detta bla. domkyrkan i Siena blev alldrig byggd enligt de ritningar som fanns framme på 1300-talet. Vi ser ännu idag den yttermur utan tak till skeppet i östlig riktning, som skulle gjort kyrkan till en av de största i Italien. Siena har initierat det som är modern stadskultur i västvärlden. Stadshuset i Stockholm är inspirerat av torget ”Piazza Campo” i Siena, där man förövrigt håller hästtävlingar varje år i juli och augusti. Vi har möjlighet att besöka restauranger, caffe’er, vackra torg och byggnader under vår vecka i Toscana.
Den Toscanska maten bygger på det som inlander erbjuder och en risotto med Karl- Johanssvamp. Svamp med Tagliettellipasta tillhör också läckerheterna. En god grönsakssoppa ”La Ribollita Toscana” får också salivtillströmningen att öka.
Toscana är kanske en av världens allra mest kända vindistrikt, med Brunello, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti, Rosso di Motalcino etc. Vi besöker 7 st vingårdar under vår vecka i Toscana. Flera av vingårdarna drivs enligt ekologiska principer och en av dem gär naturviner (Santa10). De tillverkar ”Naturvin” och vill inte kalla vinet ”Chianti”, trots att vingården ligger i Chianti Senese. Spännande.
I Priset Ingår:
Flygresa (Arlanda – Pisa), 1 st incheckad väska 20 kg, 1 handbagage 8 kg med maxstorlek 55 cmx40cmx20 cm, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 4 lättluncher, 4 middagar, stadsrundtur med guide i Florens, stadspromenad i Siena, besök på godset Bicchi Borghesi, 7 besök på vingårdar med provsmakningar, alla transporter i Toscana och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist
Ingår ej: inträde museér, lokala hotellskatter, drycker till middagar och luncher, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider.
Tillägg: Enkelrum (2.650 kronor), avbeställningsskydd (1.500 kronor)
Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boendet:
Ni bor 7 nätter i centrala Siena på det fina Hotel Chiusarelli***. Hotellen har fina lägen i direkt anslutning till den gamla medeltida stadskärnan.
Guidning:
Vi har en svensktalande guide under hela veckan. Munskänken Måns Hallqvist har bott över 30 år i Italien och han delar gärna med sig till er alla sina kunskaper om detta fantastiska landskap Toscana. Måns har djupa kunskaper om vin, mat, historia och nutid.
Utrustningstips:
Bäst med bekväma promenadskor vid vingårdsbesöken. Ryggsäck är naturligtvis bra, där du får plats med, solglasögon, solskydd med hög skyddsfaktor. Det är bra att packa i handbagaget allt det som kan behövas de första dagarna, pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon och lite kläder.
Flyg och transfer:
Alla flygtider är preliminära tills ni får era resehandlingar cirka 2 veckor innan avresa.
Vi möter er på flygplatsen i Pisa och därefter transfer till Siena och vårt hotell..
Utgående
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
Inkommande
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
Flygtider:
Utresa 5/4: Kastrup – Pisa med Ryanair
13.05 – 15.25
Hemresa 12/4: Pisa – Kastrup med Ryanair
10.25 – 12.40