Körresa till Norra Sardinien
Det blev en mycket lyckad körresa till Verona och Venedig under 2023. Vårt projekt med ”musik och vänskap” föll väl ut och vi har knutit vänskapsbanden även i Verona efter att ha gjort detsamma i Rom, Cagliari och Siena. År 2024 styr vi kosan mot Sardinien igen. Tidigare år har vi varit på Södra Sardinien, men 2024 års körresa kommer att utspela sig på Norra Sardinien. Vi kommer att ha basen den första delen av veckan i den underbara lilla fiskebyn Cala Gonone på Sardiniens Nordostkust och därefter flyttar vi till Olbia, Norra Sardiniens huvudstad. Sardinien är alla italienares semesterdröm för sin vackra natur och fina kristallklara Medelhav.
Mitten av oktober är den bästa tiden att besöka Sardinien, temperaturen har nu sjunkit till samma nivå som barndomens svenska högsomrar med 23-25 grader. Vattentemperaturen i Medelhavet är densamma. Förutom vacker natur kommer vi att besöka intressanta historiska platser. Under bronsåldern fanns det en mycket intressant och framstående kultur/samhällsbygge, som har lämnat över 5.000 kända byggnader. Dessa byggnader (Nuraghe) var byggda i sten och mätte ibland över 25 meters höjd. De var inspirerade av Egyptens pyramider enligt forskare. Man hittar många egyptiska arkeologiska fynd på Sardinien och sardiska i Egypten. Naturligtvis har även punier (Kartago), romare, spanjorer och italienare lämnat avtryck på ön. Sardinien har sin identitet med ett eget språk, som ligger närmare latin än vad italienskan gör. De flesta sarder har sardiska som första språk och sedan lär de sig italienska i skolan.
Under veckan erbjuder vi förutom sång även promenader, utflykter, vingårdsbesök, god mat, historia och relax. Vi kommer att bo de fyra första nätterna på Hotel Bue Marino*** i Cala Gonone. Hotellet ligger fint i hamnen i Cala Gonone med en fantastisk utsikt över Medelhavet. Frukost intas på terassen på 4:e våningen. Vi bor 50 meter från Medelhavet och varje morgon innan frukost kan den som vill få en bra start på dagen med ett bad i Medelhavet. Terassen ger välförtjänt avkoppling efter sångövningar och utflykter. Vi övar i kyrkan tillägnad ”La Madonna della Bonaria” och ligger cirka 250 meter från hotellet i Cala Gonone. Veckan avslutas i Olbia på Hotel Panorama**** och Hotel Regina Elena****., där bor vi 3 nätter. Hotellen ligger 150 meter ifrån varandra i Olbias ”gamla stadskärnan”, där det finns fullt av restauranger och kaffebarer. Vi övar i kyrkan ”Chiesa San Paolo”, som ligger två stenkast från vårt hotell.
Allt detta vackra skall vi upptäcka tillsammans med våra guider Stefania och Måns, samtidigt som vi dagligen sjunger intensivt tillsammans under ledning av Per Rönnblom bl. a svensk och italiensk körmusik. Kören skapas av Per tillsammans med er i Olbia under veckan. Vi har kallat den Per Chorum och det blir 7:e årgången för kören. Per Rönnblom är organist och körledare i Nacka församling med examen från Musikhögskolan i Stockholm efter studier för Stefan Sköld och Eric Ericson.
Varje år har vi nya upplevelser att erbjuda både vad gäller sång och utflykter. Det har varit många minnesvärda resor med vacker sång, vänskap och härliga upplevelser. Vi har fått många exempel på att musik främjar vänskap.
Vi kommer att sjunga med den lokala kören från Olbia “Coro polifonico Lorenzo Perosi di Olbia”. Denna kör är uppkallad efter Lorenzo Perosi, som var kyrkomusiker i San Marco i Venedig och Sixtinska kapallet i Rom under första hälften av 1900-talet. Det är inte feltryck! Även denna kör har låtit uppkalla sig efter den store italienske kyrkomusikern Lorenzo Perosi på samma sätt som i Verona. Den kände kompositören Giacomo Puccini lär ha sagt att ”Lorenzo Peroso har lika mycket talang och musikalitet som alla vi andra tillsammans” Vi avslutar veckan med en gemensam konsert och mingel. För att få största utbyte av körveckan rekommenderar vi att ni har körvana.
Körveckans repertoar som vi dagligen arbetar med på Sardinien, blir en blandning av musik från 1500-tal till nyskriven. I slutet av augusti/början av september träffas vi i Nacka för en körrepetition av den valda musiken varvid noter kommer att delas ut till de närvarande och postas till den som inte kan komma.
Parallella programpunkter till körrepetitionerna möjliggör för icke - körsjungande medföljare att njuta av resan. Dessa genomförs på plats av våra svensktalande guider, Stefania och Måns. Stefania är barnfödd på Sardinien och Måns har bott 31 år på samma ö och de har ett brett kontaktnät. Vi kommer inte att känna oss som tillfälliga turister.
Välkommen till en oförglömlig vecka med spännande sång, musik, historia, kultur, dofter, blommor, färger och sol!
I Priset Ingår:
Flygresa från Arlanda till Olbia, 1 incheckad väska 20 kg, 1 handväska/liten ryggsäck, del i dubbelrum inkl. frukost i 3- och 4-stjärniga hotell i Cala Gonone och Olbia, 1 stadsvandring med guide i Olbia, 5 utflykter, 3 besök på vingårdar med provsmakning, 2 middagar, 2 mingel med småplock, 4 luncher, samt alla busstransporter på Sardinien, svensk- talande guide, sångövningar under ledning av Per Rönnblom och avslutningskonsert.
Ingår ej: inträde museer, lokala hotellskatter (f.n. 1-4 Euro per natt), drycker till middagar och luncher, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider.
Tillägg: Enkelrum (2.650 kronor), avbeställningsskydd (1.500 kronor).
Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter
Dag 1 (lö 12/10): Ankomsten
Ankomst till Olbia. Vi hämtar er på flygplatsen och transfer till vårt hotell Bue Marino*** i Calagonone (75 min transfer) och ett väntande mingel med dryck och småplock (ingår i resan).
Vi bor 4 nätter på ett familjedrivet 3-stjärnigt hotell. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***.
Dag 2 (sö 13/10): Båtfärd till Cala Luna och Grottan Bue Marino
Hotel Bue Marino ligger perfekt för ett morgondopp, du har 50 meter till det inbjudande Medelhavet. Varje morgon under dag 2, 3, 4 och 5 kan börjas med ett angenämt bad i Medelhavet innan dagens första måltid. Frukosten håller högsta klass och består av en komplett internationell frukost med italienskt kaffe och en inbjudande utsikt på hotellets terass på 4:e våningen. Kan en vistelse vid Medelhavet börja dagen bättre?
På morgonen har vi övning i ”Chiesa di Bonaria” mellan kl. 10 – 12, därefter ger vi oss ut på båtutflykt till stranden Cala Luna och de intresanta grottorna Bue Marino. Bad vid den underbara stranden Cala Luna är ngt många fastlands-italienare drömmer om. Efter bad och lunch vid strandcaffét på samma strand, tar vi oss med båt till grottorn Bue Marino. Kalkstensgrotterna Bue Marino sträcker sig många kilometer in i berget och är förbundna med en vattenkälla ”Su Gologone”, som ligger 20 km rakt västerut från Cala Gonone. I grottan går vi på bekväma stålstrukturer. En kunnig guide ledsagar oss.
Cala Luna är en av Sardinien mest kända stränder och Madonna med sin dåvarande man/regisör har spelat in en film här. Stranden är några hundrameter lång och man kan förutom fina bad även promenera utefter floden, som har skapat Cala Luna. Gemensam middag (ingår i resan) och övernattning på Hotel Bue Marino***
Dag 3 (må 14/10): Angelos fäbod i dalen Oddoene och vingården Cantina Dorgali
På morgonen har vi övning i ”Chiesa di Bonaria” mellan kl. 10 – 12, efter sångövningen beger vi oss till på utflykt till fäboden ”Cuile Mula”. Vi befinner oss i Canonnau land. Den italienske poeten Gabriele D’Annunzio besökte Oliena och Dorgali i början av förra seklet och skrev hänförd om vinet Nepente, vilket betyder Cannonau. Av Cannonau druvan kan man göra mycket intressanta och spännande viner. Vi äter en lunch på en fäbod (Ovile) med bara lokala specialiteter hos Angelo en trippelarbetande herde och levnadskonstnär.
Efter lunch besöker vi den största vingården i Dorgali-området, vinkoperativet ”Cantina Sociale di Dorgali”. Vi träffar en av de ledande personerna (Donatella) som berättar om det kvalitetsarbete de började för 15 år sedan och nu kan skörda frukterna av. De har fått flera pris för sitt långsiktiga kvalitetsarbete. Gaetano, deras vinmakare kommer att beskriva deras arbete och kanske avslöja något lite knep om hur man tillverkar riktigt bra viner.Vi provsmakar deras bästa viner och bokar plats i deras shop för att köpa med oss deras mycket prisvärda viner.
Middag på egen hand och övenattning på Hotel Bue Marino***
Dag 4 (ti 15/10): Vingården Cantina Sedilesu och museet med masker
Det har nu blivit en rutin med sångövning i ”Chiesa di Bonaria” mellan kl. 10 – 12. Efter övningen sätter vi oss i bussen och åker till byn Mamoaida och vingården Cantina Sedilesu. Vi kommer lagom till lunch och hoppar över visningen av ståltankar och ektunnor. Vi sätter oss till bords i deras vackra byggnad. Vi provsmakar deras bästa viner. Maria-Luisa heter kökschefen och vi får smaka på hennes egna recept på sardiska smårätter, tillsammans med lokal ostar, lufttorkad skinka, bröd etc.. Det blir ett garanterat dignande bord. Naturligvis är allt lokalt producerat. På matbordet kommer vi att finna frukt och grönsaker de har odlat själva
Mamoaida är en liten by, som ligger i hjärtat av det som brukar kallas ”Barbagia”. Många hävdar att denna by (800 – 1.000 m.ö.h.) har de bästa förutsättningarna för Cannonau (grenache) druvan på Sardinien. Klimatet är så gynsamt att de klarar att tillverka en Cannonau ”in purezza”, dvs på 100 % Cannonau druvor. Här kan vi fortfarande se riktiga gummor, dvs äldre damer klädda i svart med hucklen i samma färg
Efter besöket hos Sedilesu med lunch och provsmakning vill säkert Emilio (en av delägarna) som också har varit kulturborgarråd i kommunen, att vi besöker det utmärkta museet för ”masker” i Mamoiada. Deras mask ”Mamuthone” är säkert en av italiens mest kända karnevalsmasker. Vår guide berättar om ”maskernas” historia och hur viktiga de var i det gamla bonde samhället. Efter besöket på museet åker vi tillbaka till Cala Gonone
Middag på egen hand och övenattning på Hotel Bue Marino***
Dag 5 (onsdag 16/10): Porto Taverna, vingårdsbesök med lättlunch och samövning med vänkören
Vi checkar ut från vårt hotell i Cala Gonone och beger vi oss på utflykt utefter den vackra kusten norr om Cala Gonone. Vi stannar vid Porto Taverna och där har vi möjlighet till kaffe, promenad och bad i den vackra miljön, som har ön Tavolara som fond. Dagens första besök är på Tenute Olbios. Det är en vingård med stark kvinnlig tradition. Daniela driver vingården tillsammans med sin man och hon är mycket påläst (Universitets examen i både agronomi och enologi/vinmakeri). Hon följer det verk, som mor och mormor startade. Vi kommer att smaka bla.på deras utmärkta Vermentino Di Gallura DOCG till lokala delikatesser (lätt lunch).
På vägen till vårt hotell i Olbia besöker vi det medeltida slottet ”Castello Pedres” och den intressanta stenåldersgraven ”Tomba dei Giganti” (Jättarnas grav).
Gemensam sångövning med vår vänkör ”Coro Polifonico Lorenzo Perosi Olbia” på kvällen i kyrkan ”Chiesa di Nostra Signora de La Salette” i Olbia.
Övernattning i Olbia på Hotel Panorama**** och Hotel Regina Elena**** och middag på egen hand
Dag 6 (torsdag 17/10): Stadspromenad och sång övningar
Efter frukost fortsätter vi med sångövningar och idag övar vi i kyrkan ”Chiesa di san Paolo” i Olbia. Vi har en kort promenad (200 meter) från vårt hotell.
Alla medföljare kan följa med Stefania till den inbjudande stranden Pittulongu, där ni vandrar utefter kusten tillsammans (3-4 km)
Lunch på egen hand vid någon av den trevliga trattorierna i centrala Olbia, som serverar vällagad medelhavsmat.
På eftermiddagen har vi gemensam stadsvandring i Olbia. Vi vandrar i den gamla stadskärnan och passerar förbi de arkeologiska fornlämningarna från olika epoker. Olbia hette under antiken ”Terra Nuova” (det nya Landet).
Promenad: 6 km, 3 h upp: 90 m ner: 90 m Svårighet:
Övernattning i Olbia på Hotel Panorama**** och Hotel Regina Elena**** och gemensam middag (ingår).
Dag 7 (fredag 18/10): Costa Smeralda och konsert
Utflykt till ”Costa Smeralda” efter frukost. Costa Smeralda utvecklades av den kände ”playboyen” Aga Kahn på 1960-talet. Med hjälp av vacker natur, utmärkta arkitekter och Brigitte Bardot lyckades Aga Kahn skapa detta vackra turistkomplex. Intressant kontrast till de mer rustika miljöer vi har lärt känna tidigare under veckan.
Vi åker norrut från vårt hotell. Vårt första stop blir vid den vackra stranden Capricioli för promenad, bad eller bara vila vid strandkafféet. Kusten är bedårande vacker och från bussen kan vi njuta av den vackra naturen. Vi stannar sedan i Baia Sardinia. Där stannar vi för lunch på egen hand och egna strövtåg innan vi åker till hotellet för vila innan konserten.
Konsert med “Coro polifonico Lorenzo Perosi Olbia ” i kyrkan ”Chiesa di Nostra Signora de La Salette” i Olbia. Efter konserten kommer vi att ha gemensamt mingel med vin eller annan dryck + ”småplock” (ingår). För den hungrige med svenska matvanor rekommenderas ett mellanmål innan konserten.
Övernattning i Olbia på Hotel Panorama**** och Hotel Regina Elena****
Dag 8 (lördag 19/10): Hemfärd från Olbias flygplats
Ni har transfer till Olbia flygplats kl. 17.50 för resa till Stockholm
(Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind (men vi är inte speciellt oroliga för detta)
Sardinien:
Hösten är kanske bästa tiden för att besöka Medelhavet, Sardinien och Italien. Vi har svenskt försommar klimat med temperaturer mellan 20 – 25° C. Vi kommer säkert att märka det stora intresset för musik under vår vistelse, det kommer att vara mycket musik, teater och film. En stor del av resan är att uppleva smaker, färger och känna dofter. Det gör man bäst på våren, när hela Sardinien står i blom, efter vinterns regnande. Under perioden april – oktober finns det få regndagar. Naturligtvis kan det komma ngt oväder, men de brukar vara över på ngn dag.
Det Sardiska köket brukar betraktas som ett av Italiens mest intressanta. Det har 2 st huvudinriktningar ”Terra” och ”Mare”. Terra betyder den mat som kommer från herdetraditionen. Det är en livsstil som är ganska lik den som människor levde redan vid tiden för Jesu födelse. Idag har man bara mer tekniska hjälpmedel. ”Terra” har sina bästa uttryck i det inre av Sardinien och uttrycks bäst med proukter som har sin råvarubas i fårost, getost, vetemjöl, honung, lamm, frukt, grönsaker, mandel, torkad frukt, vin, korv, lufttorkad skinka, Karl Johanssvamp, olivolja, bröd (Pane Carasau) etc.
Mare, betyder allt som kommer från Medelhavet. Sardinien har mycket kust, så det finns mycket fisk och skaldjur. Norra Sardinien är känt för sina utsökta pastarätter från både hav och ”Terra” (landet).
Sardinien har en egen kulturell identitet och ett eget språk. Det är mycket vackert och pratas mest i mindre byar.
I Priset Ingår:
Flygresa från Arlanda till Olbia, 1 incheckad väska 20 kg, 1 handväska/liten ryggsäck, del i dubbelrum inkl. frukost i 3- och 4-stjärniga hotell i Cala Gonone och Olbia, 1 stadsvandring med guide i Olbia, 5 utflykter, 3 besök på vingårdar med provsmakning, 2 middagar, 2 mingel med småplock, 4 luncher, samt alla busstransporter på Sardinien, svensk- talande guide, sångövningar under ledning av Per Rönnblom och avslutningskonsert.
Ingår ej: inträde museer, lokala hotellskatter (f.n. 1-4 Euro per natt), drycker till middagar och luncher, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider.
Tillägg: Enkelrum (2.650 kronor), avbeställningsskydd (1.500 kronor).
Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boendet:
Ni bor 4 nätter i Calagonone och 3 nätter i centrala Olbias gamla stadsdel. Vi har mycket nära till våra övningslokaler. Ni har tiotals restauranger och caféer på promenadavstånd från era hotell.
Konstnärlig ledning:
Körsången leds av Per Rönnblom. Per är mycket erfaren körledare och brinner för körsång
Guidning:
Ni har en svensktalande guide, under hela resan. Han kommer förse er med små axplock av kulinarisk historia, dessutom berättar han gärna om lokalhistoria, traditioner och vinkultur.
Utrustningstips:
Du behöver bekväma promenadskor under våra utflykter, det kan bli lite vandring varje dag och den är frivillig. Den som föredrar att vila kan göra det
Ryggsäck för dagsturer är bra, där du får plats med badkläder, handduk, solglasögon, solskydd med hög skyddsfaktor och vatten flaska 1-2 liter. Vi kommer att få tillfälle att bada i Medelhavet.
Det är bra att packa i handbagaget allt det som kan behövas de första dagarna, pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon och lite kläder. Tag gärna på dig dina bekväma promenadskor under flygresan.
Flyg och transfer:
Alla flygtider är preliminära tills ni får boarding kort och övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa.
Den svenska guiden möter er på flygplatsen i Olbia på Sardinien och därefter åker ni tillsammans till hotellet i Calagonone och det väntande minglet med dryck och småplock, transfern tar cirka 90 minuter.
Utgående
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
20:20:00 | 19/10 2024 Olbia med Ryanair |
23:40:00 | Arlanda |
Inkommande
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
00:00:16 | 12/10 2024: Arlanda med Norwegian |
00:00:19 | Olbia |