Beskrivning
Ingår i resan
Resprogram
Fakta om resan
Flyg
Boende
Våra gäster om resan

Vandringsresa till Rom och den Romerska landsbygden 


Denna vandringsvecka skall ägnas åt både kropp, själ och lite historia. Våra vandringar sker ute i pastorala idyller i munken San Benedettos fotspår, naturområden i direkt anslutning till staden Rom och i ”den eviga stadens” brus. Vi berättar historien under vandringarna. I staden Rom kommer vi att gå i både Drottning Kristinas och Heliga Birgittas fotspår.


Denna vandringsresa lämpar sig för alla och underlaget är lättgånget. Vandringarna är mycket omväxlandety vi passerar förbi jordbrukslandskap, byar, torg, kyrkor, berömda platser, skogar, olivlundar, vingårdar, kullar och slätter. 


Vi börjar vår vandringsvecka med 3 dagar i staden Subiaco, där Kejsare Nerone hade sin sommarvilla. Vi avslutar vandringsveckan med 4 hotellnätter i centrala Rom. Tanken är att vi skall först uppleva de vackra naturmiljöer och spännande historia, som finns på Roms landsbygd. De ligger inom regionen Lazio, där Rom är huvudstaden. Därefter förflyttar vi oss till centrala Rom, där vi skall njuta av Roms skönhet och lära oss lite mer om Roms spännande historia. Vi skall också uppsöka de miljöer, där Drottning Kristina och Heliga Birgitta vandrade några år före oss. Rom och dess landsbygd var stora inspirationskäller för Europas konstnärer/författare fram tom 1850-talet. Det har dock även ”längtats till Italien” även under 1900-talet (Birger Sjöberg) i Sverige. Det fantastiska är att vi kan uppleva allt detta utan att behöva längta. Denna vandringsresa lämpar sig även till de som redan har beökt Rom. 


Vi lämnar bagaget på hotellet och tar bara med oss frukt, vatten och del av picknik lunchen i ränseln.


Hotellen ligger fint med närhet till centrala Subiaco och Rom. Vi kommer att lägga in några trevliga besök, som avslutning på vandringarna, såsom Villa D’Este i Tivolo (världsarv), vingård med provsmakning och Klostret Santa Scolastica där Bediktinerna började sin viktiga verksamhet att kopiera antikens skrifter och rädda dem åt eftervärlden.


Det mesta ingår denna Vandringresa till Rom och Roms landsbygd för att undvika obehagliga överaskningar. 


Ni är välkomna till vårt Rom och dess landsbygd med många intressanta möten under veckan. Vi har försökt att göra en unik vandringsresa, som bygger på djup kunskap av det alltid fantastiska Rom och dess omgivningar. Vårt mål är att skapa många fina minnen för er.
I Priset Ingår:

Flygresa  (Flyg till Rom, incheckad väska 20 kg och 1 handbagage 8kg med maxstorleken 55cm x 40cm x 20cm), del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 1 stadspromenad med guide i Rom, 5 vandringar med guide, 4 st middagar (drycker ingår ej), 4 st luncher av picknickmodel, 1 besök vingård med provsmakning alla transfer och guidning på svenska


Ingår ej:Inträde muséer, drycker till middagar, lokala komunal hotellskatter (4.00 Euro/dag och person), allt som ej är angivet ovan och övriga måltider


Tillägg: Enkelrum  (2.650 SEK), Avbeställningsskydd (1.600 kronor), 


Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Dag 1: Vi landar i Rom och transfer (70 minuter) till Subiaco och vårt hotell Palazzo Moraschi***. Middag på egen hand!


Dag 2: Vandring på Monte Catillo och besök på Villa Este i Tivoli

Efter frukost åker vi till staden Tivolo, som ligger på vägen till Rom. Transfern tar cirka 40 minuter. I Tivoli vandrar vi på berget som vakar över staden (Monte Catillo 620 möh) i Naturparken med samma namn.Under vandringen har vi en fantastiskt utsikt över Tivoli och dess fina miljöer och i fonden ser i Peterskyrkan i Rom. Dessutom kan vi skönja Medelhavet i Ostia, som var Romarnas hamn. Vi ser de fina vattenfallen i floden Aniene, som har inspirerat mången romantisk Nordisk naturmålare under senare hälften av 1800-talet. 

Våra ryggsäckar lastar vi med lokala specialiteter, som vi avnjuter i den vackra naturen tillsammans med en vandringsranson vin. Frukt har vi naturligtvis också med oss.


Vandringen startar och slutar i direkt anslutning till Tivoli stad (nivå 230 möh) och efter vandringen planerar vi ett besök på Villa D’Este. Det är en av världens mest fantastiska Barockparker med fantastiska fontäner och vattenspel. Parken och villan är ett världsarv och byggdes av kardinal Ippolito D’Este cirka år 1550. Kardinal D’Este var besviken på den uteblivna utnämningen till Påve och tröstade sig med att skapa en av den tidens konstnärliga ingenjörsmästerverk. Enligt legenden var svenske Gustav III, här och blev mycket imponerad/inspirerad av fontäner/vattenspel och började bygga sin kopia ute vid Hagaslott i Solna. Dock blev det avbrutet vid hans bortgång. 

Efter det intressanta besöket på Villa D’Este beger vi oss till Subiaco och vårt hotell. På hemvägen stannar vi på vingården Tenuta Colfiorito i byn Castel Madama och provsmakar deras bästa viner

Gemensam middag och övernattning i Subiaco på hotell Palazzo Moraschi***

Vandring: 10  km,  4 h    upp: 450 m ner: 450 m Svårighet:      


Dag 3:   I San Benedettos fotspår

Vi börjar vandringen från Subiaco och kommer att vandra i San Benedettos (Sankt Bengt) fotspår. Detta helgon gick från Norcia i Umbrien till Subiaco på 500-talet e.kr. Vi kommer att gå i den andra riktningen, dvs från Subiaco till Trevi di Lazio. Vi följer floden Aniene med sin vackra vegetation, där vi finner små sjöar och vattenfall. Denna flod har varit viktig alltsedan antiken för sina vatten resurser. Redan Romarna dämde upp Aniene och bildade konstgjorda sjöar och byggde vattenhjul, som drev hantverksprocesser. Vi ser resterna av deras arbetsmödor. Efter cirka halva vandringen viker vi av från floden Aniene och följer kullarna mot staden Trevi, som är målet för vår vandring och den hägrande drycken på ett trevligt caffé i dess historsika centrum. Vi kommer att passera små jordbruk med fantastiska ängar. Vi stannar och har en picknick med fina lokala produkter Vico och efter vandringen återvänder vi till Subiaco, där vi besöker Bendiktinmunkarnas första kloster. En historiskt viktig plats, ty där räddades stora delar av det antika arvet undan förstörelse. Medans Benediktinmunkarna kopierade antikens skrifter brände kristna fundamentalister samma böcker under 500-talet. 

Gemensam middag och övernattning i Subiaco och vårt hotell Palazzo Moraschi***

Vandring:    14 km,    4 h    upp: 700 m    ner: 540 m    Svårighet:      

 

Dag 4: Från Triumfbågen/Tullporten i skogen till byn Vico 

Vi vaknar upp i trevliga Subiaco och vårt hotells generösa frukostbord ger oss en fin start på vår vandringsdag. Vi tar bussen till den ”mystiska” Triumfbågen/Tullporten, som befinner sig mitt i skogen. Ursprunget är osäkert och den mest troliga förklaringen är att det var en tullport från Romartiden. Men varför låg den då mitt i skogen? Vi vandrar i en vacker natur omväxlande skog och ängsmark. Det känns som om tiden har stått still sedan San Benedettos tid. Vi har laddat med picknick lunch, som vi avnjuter på de lånade bänkarna vid kyrkan ”Santuario della Madonna delle Grazie”. Vi befinner oss nära Rom så den katolka kulturen är alltid närvarande. Vi passerar förbi den fin byn Guarcino och vi kan säkert få en kopp rykande espresso. Vår sista anhalt för dagen är byn Vico och därefter fortsätter vi mot Rom

Middag på egen hand och övernattning i Rom på Hotel Sant’Angelo***

Vandring:    13 km,    3 h    upp: 350 m    ner: 680 m    Svårighet:      

 

Dag 5: Den lediga dagen med stadsvandring

Vi vaknar upp i fantastiska Rom och efter en god frukost gör vi en fin stadspromenad i Rom med Ulla som guide. Ulla kom som en ung student till Rom för över 30 år sedan och blev kvar. Vi besöker de mest klassiska platserna, såsom Colleseum, Palatino och Forum Romanum. Har ni redan sett dem, så kommer ni att ha en mycket djupare kunskap om Rom efter desssa timmar tillsammans med Ulla. 


Lunch  och middag på egen hand. 

Middag på egen hand och övernattning i Rom på Hotel Sant’Angelo***

Promenad:    5 km,    4 h    upp: 150 m    ner: 150 m    Svårighet:     

 

Dag 6: Vandring på Monte Mario

I direkt anslutning till Roms centrum ligger Monte Mario, det är ett berg med fantastisk utsikt över den eviga staden. Vid ingångn möts vi av skylten, ”Stör inte de vilda djuren”! Vi går sakta upp för ”Monte Mario” (149 m.ö.h.) och väl uppe på högsta punkten på vår vandring går växtlighet från urban till lantlig. Tystnad och eftertanke råder innan vi ätervänder till världsstaden Roms brus. Vi vandrar även förbi ”Stadio Olimpico”, som är Roms fotbollslags hemmaarena. Vi äter en fin picknicklunch på Roms alla läckra matraditioner med fin utsikt över den eviga staden.

Gemensam middag och övernattning i övernattning i Rom på Hotel Sant’Angelo***

Vandring: 10 km,  4 h    upp: 320 m ner: 320 m Svårighet:      


Dag 7: Vandring bland historiska platser i Rom och i Drottning Kristinas fotspår

Roms innerstad är som ett gigantiskt ”Skansen” med byggnader och historiska platser. Vi kommer att vandra bland dessa fantstiska platser och vi bestiger några av Roms berömda 7 kullar, dessutom följer vi delar av Drottning Kristinas liv i Rom. Vi äter lunch på typisk Trattoria på egen hand, varför inte en ”Pasta alla Carbonara” eller ”Pasta alla Matriciana”. Efter en dag med starka intrycka och lite ont i fötterna återvänder vi lyckliga till vårt hotell.

Gemensam middag och övernattning i Rom på Hotel Sant’Angelo***

Vandring: 14 km,  4 h    upp: 250 m ner: 250 m Svårighet:    


Dag 8: Hemfärd från Rom


Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind (men vi är inte speciellt oroliga för detta)


Staden Rom och den Romerska Landsbygd:

Vi kommer att tillbringa 7 dagar i en av världens mest mytomspunna platser i världen dvs Staden Rom med sina angränsade landskap i regionen Lazio. Det är anledningen till namnet ”Vandringsresa till Rom och Roms landsbygd”. 

Roms historia sträcker sig över 2.500 år och har genomgått många förändringar. Staden var huvudstad i Romarriket under  cirka 700 år. Få tänker på att Kejsar Konstantin flyttade Romarrikets huvudstad till  Konstantinopel  år 330 e.kr. Rom hade 1miljon invånare år 100 e.kr, när romarriket hade sin störst utsträckning och starkaste ekonomi. Samme kejsare gjorde även kristendom till statsreligion i Romarriket.

Den katolska kyrkan med sina munk- och nunneordnar har spelat stor roll i Roms historia. Under den förindustriella tiden var munkar och nunner viktiga för att sprida kunskaper och teknologiska innovationer ute i världen. Vi kommer att stöta på San Benedetto, Drottning Kristina och Heliga Birgitta under våra vandringar. Benedetto bodde under många år som eremit i Subiaco och härifrån byggde upp ett klosterimperium. San Benedetto är skaparen av Gregorianska kyrkosånger. Några spanska munkar blev världskändisar för några år sedan, efter att deras CD med gregorianska kyrkosånger blev en kioskvältare. San Benedetto räddade även ett kulturarv åt eftervärlden, när han och hans ordensbröder satt och kopierade antikens skrifter, när många fundamentalistiska katolska strömmar brände på bål samma böcker. Benediktinerordens valspråk är ”Ora et labora” (Bön och arbete). Det är ingen slump att Italiens första tryckeri (några år efter Gutenberg) fanns i Subiaco. Drottning Kristina gjorde sitt triumfintåg i Rom 1656 och blev kvar i Rom till sin död 1689

Den Romerska maten är mycket ”Terra”, den kommer från det gamla jordbrukssamhället. De mest kända rätterna är kanske Spaghetti alla Carbonara, Spaghetti alla Matriciana, Osso Buco, Coda alla Vaccinara (oxsvansgryta med grönsaker), Ossobuco alla Romana (bräserat kalvkött med grönsaker), Saltimbocca alla Romana (kalvrullader med salvia och lufttorkad Parmaskinka), lamm, friterad blomkål etc


I Priset Ingår:

Flygresa  (Flyg till Rom, incheckad väska 20 kg och 1 handbagage 8kg med maxstorleken 55cm x 40cm x 20cm), del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 1 stadspromenad med guide i Rom, 5 vandringar med guide, 4 st middagar (drycker ingår ej), 4 st luncher av picknickmodel, 1 besök vingård med provsmakning alla transfer och guidning på svenska


Ingår ej:Inträde muséer, drycker till middagar, lokala komunal hotellskatter (4.00 Euro/dag och person), allt som ej är angivet ovan och övriga måltider


Tillägg: Enkelrum  (2.650 SEK), Avbeställningsskydd (1.600 kronor), 


Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Boendet:

De tre första dagarna bor vi i staden Subiaco på Palazzo Moraschi, det är ett boende i ett historiskt palats, som byggdes av familjen Moraschi under 1800-talet på grunden av en övergiven kyrka. Därefter bor vi 4 nätter i centrala Rom på det fina Hotel Sant’Angelo*** eller likvärdigt. Hotellet ligger fint i närheten av Vatikanstaden och det är 10 minuters promenad till Piazz Navona e Panteon. Vi bor i ett ”Open air museum”. 

Guidning:

Vi har en svensktalande guide under hela Vandringsveckan. Måns Hallqvist har bott snart 30 år i Italien och han delar gärna med sig till alla er sina kunskaper om detta fantastiska historiska miljöer. Under stadsvandringen Dag 5 berättar Ulla för oss om Roms historia.

Utrustningstips:

Bäst med  bekväma Vandringskängor vid vandringarna. Ryggsäck är naturligtvis bra, där du får plats med, solglasögon, solskydd med hög skyddsfaktor, del av picknicklunchenen och vatten flaska 1-2 liter vid alla utflykter. Ta gärna med tallrik, glas och bestick till våra ”picknickar”. Det är bra att packa i handbagaget allt det som kan behövas de första dagarna, pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon och lite kläder. Tag gärna på dig dina bekväma Vandringskängor under flygresan. 

Flyg och transfer:

Alla flygtider är preliminära tills ni får era resehandlingar  cirka 2 veckor innan avresa.


Vi möter er på flygplatsen i Rom och därefter transfer till Subiaco och vårt hotell..
Utgående

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till

Inkommande

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till

Hotel Villa Moraschi Subiaco
Hotel Villa San Pio***
prenumerera idag

senaste erbjudanden

Inloggning