Beskrivning
Ingår i resan
Resprogram
Fakta om resan
Flyg
Boende
Våra gäster om resan

Vandringsresa till Toscana i Italien

Toscana är en av de mest kända landskapen i Italien och kanske i hela världen. Vi skulle vilja ge er en Vandringsvecka med fina upplevelser, där vi skall känna oss som vandrare. Några dagar kommer vi att vandra på den gamla Pilgrimsleden ”Francigena”, som ärkebiskoppen av Canterbury tecknade upp på 800-talet. Många av de städer och byar som vi besöker fick ett ekonomiskt uppsving tack vare Pilgrimsleden Francigena, det berodde på att det samtidigt blev en viktig handelsled. Vi skall lära oss lite om historien och dess anknytning till Sverige.

Denna vandringsresa lämpar sig för alla och underlaget är lättgånget. Vandringarna är mycket omväxlande, ty vi passerar förbi jordbrukslandskap, byar, skogar, olivlundar, vingårdar, kullar och slätter. De två sista dagarna går vi i det som kallas ”Val D’Orcia” och det är en av Italiens vackraste vandringsområde och det tillhör också UNESCOs Världsarv. Under Renäsansen (år 1350 – 1600) blev detta område känt för sin perfekta integration mellan stad och natur. I det fall menas den natur människan har skapat.

Vi bor hela veckan i Siena på ett centralt beläget ***-stjärnigt hotell och förflyttar oss med buss och tåg till våra vandringar. Vi kommer att besökas några av vår guides (Måns Hallqvist)  bästa vänner i Toscana vilket gör att vi inte kommer att känna oss som turister utan ”resenärer”. Klimatet i Toscana är mild under hela året och det är inte en slump att alla världens rika människor drömmer om att flytta till Toscana och odla vin.

Det mesta ingår denna Vandringresa till Toscana för att undvika obehagliga överaskningar.

Ni är välkomna till vårt Toscana med många intressanta möten under veckan. Vi har försökt att göra en mycket unik vandringsresa, som ni skall komma ihåg med välbehag.

Datum
lediga platser
May 2024
Grundpris
Boka
2024-05-24 | 2024-06-01 5 Vandringsresa till Toscana
Avresa Landvetter
18.900 Kr
2024-05-24 | 2024-06-01 7 Vandringsresa till Toscana
Avresa Kastrup
18.900 Kr
2024-05-24 | 2024-06-01 7 Vandringsresa till Toscana
Avresa Arlanda
18.900 Kr

I Priset Ingår:

Flygresa  (Flyg till Pisa, 1 handbagage 10 kg med maxstorleken 55cm x 40cm x 20cm och en incheckad väska 20 kg), del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 1 stadspromenad, 5 vandringar med guide, 2 st besök på vingård med provsmakning, 4 st middagar (drycker ingår ej), 1 aperitivo med småplock, 3 st luncher av picknickmodel, 1 lunch på Agriturismo och alla transfer i Toscana


Ingår ej:Inträde muséer, drycker till middagar, lokal komunal hotellskatt (2,50 Euro/dag och person), allt som ej är angivet ovan och övriga måltider


Tillägg: Enkelrum  (2.650 SEK), Avbeställningsskydd (1.600 kronor),


Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Dagsprogram

Dag 1: Vi landar i Pisa och transfer (90 minuter) till San Gimignano och vårt hotell***. Middag på egen hand!


Dag 2: Vi tar bussen till staden Colle Val d’Elsa och vi börjar vandra där och vi  har ett bekvämt underlag. Landskapet är behagligt kulligt och vi vandrar i ett kulturlandskap med vingårdar och olivlundar. Utefter vandringen avnjuter vi en härlig picknick lunch på lokala råvaror

Vårt mål är hjärtat av det medeltida Toscana. San Gimignano är en medeltida stad, som är med på UNESCO’s lista över världsarv. Den ligger utefter pilgrimsleden Francigena och den blev en viktig handelsled redan på 850-talet e.kr.. Det bidrog till stadens välstånd och tursamt för oss, blev det ekonomisk tillbakagång under den sena medeltiden och staden lades i malpåse. Vi vandrar runt i staden och besöker ngt av de fina kaffeerna innan vi återvänder till Siena.

Gemensam middag och övernattning i Siena på Hotel***

Vandring:      14 km,            4 h    upp: 141 m      ner: 325 m     Svårighet: 

 

 Dag 3:  Vi vaknar upp i vackra Siena och vårt hotells generösa frukostbord ger oss en fin start på vår vandringsdag. Vi tar bussen till gymnasieskolan i Monteriggione och vi börjar vandra mot Monte Maggio. Det är en gammal vandringled som går i en gammal urskog. Stigen har utnyttjats av kolmilsarbetare, bönder och partisaner under 2:a Världskriget. Det var intensiva strider i slutskedet av andra världskriget i detta område.

Vårt mål är byn Scorgiano, där Claudia och sonen Lapo har förberett en lättlunch med sina egna charkuterier från deras ekologiska jordbruk. De driver en mycket fin ”Agroturismo” med gårdsbutik, rum och restaurang. Deras gård har 500 ha som var del av en herrgård, som grundades av Kardinalen Borghesi på 1500-talet.

Vi befinner oss i Chianti, så vi skall nuturligtvis provsmaka även gårdens vin.

Gemensam middag och övernattning i Siena på Hotel***

Vandring:      11 km,            3 h    upp: 350 m      ner: 330 m     Svårighet:  

 

Dag 4: En stark cappucino ger oss en fin start på Hotel Italias fina frukostbuffe’. Vi tar bussen till Convento Nuovo och därifrån börjar vi vandra mot den medeltida borgen Monteriggione utefter Pilgrimsleden Francigena. I början av vandringen besöker vi den vackra medeltida kyrkan ”Eremo di San Leonardo al Lago ”. Vi vandrar förbi många medeltida byar med intressanta fort (Cerbia, Villa och Castello della  Chiocciola) och befästningar, man förstår att medeltiden var en orolig tid. Oftast bor det samma familjer sedan medeltiden i dessa ”Toscanska Herrgårdar”. De har oftast en mycket väl utvecklad känsla för design och elegans. Ofta är de vackert och pietetsfullt renoverade. Ibland har arvingarna inte orkat med att renovera och sköta om arvet, såsom Cerbaia, en medeltida herrgård som har blivit en ruin.

Vi lastar våra ryggsäckar med vår picknicklunch med lokal specialiteter och en vandringsranson vin. Frukt har vi naturligtvis med och det ger oss kraft och energi.

Vårt mål är den medeltida byn Monteriggione, där sätter vi oss på det fina centrala torget och njuter av ngt läskande. Vi tar bussen tillbaka till vårt hotell i Siena.

På kvällen dricker vi en aperotivo hemma hos Paola, som bor i centrala Siena imed utsikt över takåsarna.

Middag på egen hand och övernattning i Siena på Hotel***

Vandring: 14  km, 4 h upp: 400 m ner: 330 m Svårighet:

 

Dag 5: Den lediga dagen

Vi vaknar upp i vackra Siena och efter frukost gör vi en fin stadspromenad i Siena med guide. Siena är en av Italiens vackraste medeltida städer. Stockholms Stadshus är inspirerad av Siena. Arkitekten Ragnar Östberg var mycket kritiserad i början av förra seklet för detta val. De flesta opinionsbildare på den tiden förordade en mer ”patriotisk” stil i nationalromatik. Det berömda torget framför stadshuset i Siena (Piazza del Campo) lämnar ingen oberörd. Vi lär oss vad som förenade heliga Catherina från Siena och vår Heliga Birgitta.  Lunch på egen hand.

På eftermiddagen besöker vi vingården   ”Santa10”, som drivs av Gianni och Eliza.  De driver en en ekologisk vingård med mycket passion, de gör sk. naturviner och gården ligger vackert  2 km från Sienas stadsgräns. Deras vingård förvaltar en tradition, som går tillbaka till etruskerna. Den fina vinkällaren började byggas för över 3.000 år sedan. Middag på egen hand och övernattning i Siena på Hotel***

Promenad:    9 km,  4 h    upp: 150 m      ner: 150 m     Svårighet:


Dag 6: Idag tar vi tåget från Siena till Buonconvento. Vi skall vandra i kanske Italiens vackraste natur, nämligen Val d’Orcia som ligger strax söder om Siena. Denna del av Toscana var i fokus under renäsansen och dess ide’ om den perfekta integrationen mellan stad och natur föll väl ut. Vi vandrar i denna vackra natur, som är skapad av människan (jämför våra svenska hagar). UNESCO har satt upp Val d’Orcia på sin världsarvslista. Romarna byggde många vägar och inte bara Via Appia. Vi vandrar delvis på på det som Romarna kallar Via Cassia. Vårt mål år Torrenieri och där har vi transfer till vårt hotell i Siena. Innan vi sätter oss på bussen beöker vi en vingård, som producerar en av världens mest kända viner ”Brunello”. Vi äter lunch på egen hand utefter vandringlsleden.

Gemensam middag och övernattning i Siena på Hotel***

Vandring: 13 km, 4 h upp: 150 m ner: 50 m Svårighet:  


Dag 7: Vi börjar vandra från den fina staden San Quirico efter transfer från Siena. Vi följer pilgrimsleden  ”Francigena” mot ”Bagno Vignone”. Där det finns varma källor, som har använts att kurera många under årtusenden. Vi stannar och dricker en kopp kaffe och beundrar den vackra varma källan på Stora torget i byn, innan vi fortsätter mot andra mysiga byar såsom Castiglione d’Orcia.  Naturligtvis stannar vi även i Castiglione d’Orcia. Vi vandrar på toppen av kullarna och har en fin vy över dalgången och i fjärran på vänster hand ser vi staden Pienza, som grundades av Påven Pio II under renäsansen. Vi äter en picknick lunch på goda råvaror. Efter vandringen tar vi bussen tillbaka vårt hotel.

Gemensam middag och övernattning i övernattning i Siena på Hotel***


Vandring: 14 km, 4 h upp: 365 m ner: 375 m Svårighet:Svårighet: 


Dag 8: Hemfärd från Pisa


Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind (men vi är inte speciellt oroliga för detta)

Toscana:

Vi skall tillbringa en vecka i kanske den vackraste delen av Toscana (Siena och Val D’Orcia). Siena är är starkt präglade av Medeltiden och Val D’Orcia av Renäsansen. Under hela Medeltiden tävlade Florens och Siena om herraväldet i Toscana. Florens lierade sig med Påven i Rom och Siena med olika kejsare. Florens avgick med segern vid slutet av Medeltiden, pga av att Sienas ekonomi försvagadess av ”pesten” i mitten av 1300-talet. 70 % av Sienas befolkning dog under några månader och ekonomin föll tillbaka. Vi kan fortfarande se effekterna av detta bla.  domkyrkan i Siena blev alldrig byggd enligt de ritningar som fanns framme på 1300-talet. Vi ser ännu idag den yttermur utan tak till skeppet i östlig riktning, som skulle gjort kyrkan till en av de största i Italien. Siena har initierat det som är modern stadskultur i västvärlden. Stadshuset i Stockholm är inspirerat av torget ”Piazza Campo” i Siena, där man förövrigt håller hästtävlingar varje år i juli och augusti.Vi har möjlighet att besöka restauranger, caffe’er, vackra torg och byggnader under vår vecka i Toscana.

Den Toscanska maten bygger på det som inlander erbjuder och en risotto med Karl- Johanssvamp. Svamp med Tagliettellipasta tillhör också läckerheterna. En god grönsakssoppa ”La Ribollita Toscana” får också salivtillströmningen att öka. 

Toscana är kanske en av världens allra mest kända vindistrikt, med Brunello, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti, Rosso di Motalcino etc. Vi besöker 2 st vingårdar under vår vecka i Toscana. En av vingårdarna verkar i traditionen och ligger den del av Toscana, där man kan producerar vinet  ”Brunello”, kanske världens mest kända vin. Vingård nummer 2 drivs enligt andra strategier. De tillverkar ”Naturvin” och vill inte kalla vinet ”Chianti”, trots att vingården ligger i dess distrikt. Spännande.


I Priset Ingår:

Flygresa  (Flyg till Pisa, 1 handbagage 10 kg med maxstorleken 55cm x 40cm x 20cm och en incheckad väska 20 kg), del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 1 stadspromenad, 5 vandringar med guide, 2 st besök på vingård med provsmakning, 4 st middagar (drycker ingår ej), 1 aperitivo med småplock, 3 st luncher av picknickmodel, 1 lunch på Agriturismo och alla transfer i Toscana

Ingår ej:Inträde muséer, drycker till middagar, lokal komunal hotellskatt (2,50 Euro/dag och person), allt som ej är angivet ovan och övriga måltider

Tillägg: Enkelrum  (2.650 SEK), Avbeställningsskydd (1.600 kronor),

Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Boendet:

Ni bor 7 nätter i centrala Siena på det fina Hotel Italia*** eller Hotel Chiusarelli*** eller likvärdigt. Hotellen har fina lägen i direkt anslutning till den gamla medeltida stadskärnan.

Guidning:

Vi har en svensktalande guide under hela Vandringsveckan. Måns Hallqvist har bott snart 30 år i Italien och han delar gärna med sig till alla er sina kunskaper om detta fantastiska landskap Toscana.

Utrustningstips:

Bäst med  bekväma Vandringskängor vid vandringarna. Ryggsäck är naturligtvis bra, där du får plats med, solglasögon, solskydd med hög skyddsfaktor, del av picknicklunchenen och vatten flaska 1-2 liter vid alla utflykter. Ta gärna med tallrik, glas och bestick till våra ”picknickar”. Det är bra att packa i handbagaget allt det som kan behövas de första dagarna, pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon och lite kläder. Tag gärna på dig dina bekväma Vandringskängor under flygresan.

Flyg och transfer:

Alla flygtider är preliminära tills ni får era resehandlingar  cirka 2 veckor innan avresa.


Vi möter er på flygplatsen i Pisa och därefter transfer till Siena och vårt hotell..

Utgående

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till

Inkommande

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till

Vi bor hela veckan i centrala Siena på samma hotell. Det är familjedrivna hotellen Hotel Italia*** eller Hotel Chiuserelli***

prenumerera idag

senaste erbjudanden

Inloggning