Vinresa till Sardinien i Italien
Sardiniens Vingårdar
I resan ingår det mesta, såsom flygresa, incheckad väska, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, besök på 7 vingårdar, 7 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, guidad stadspromenad i Cagliari, 4 st middagar (drycker ingår ej), 6 st luncher, alla transporter på Sardinien och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist
Datum |
lediga platser |
September 2025 |
Grundpris |
Boka |
2025-09-06 | 2025-09-13 | 6 | Sardiniens vingårdar Avresa Arlanda |
19.900 Kr | |
2025-09-06 | 2025-09-13 | 6 | Sardiniens vingårdar Avresa Kastrup |
19.900 Kr | |
2025-09-06 | 2025-09-13 | 6 | Sardiniens vingårdar Avresa Landvetter |
19.900 Kr |
I Priset Ingår: Flygresa (1 incheckad väska, 20 kg och 1 handbagage med maxstorleken 40cm x 30cm x 20cm ), del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärniga hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, 1 st guidad stadspromenad i Cagliari, 4 st middagar , 3 st luncher, 2 st picknick luncher, alla transporter på Sardinien och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist
Program Sardiniens Vingårdar:
Dag1: Ankomst till Olbia flygplats. Vi fortsätter resan med buss till Cala Gonone på Sardiniens ostkust. Resan tar cirka 1.5 timmar. Framme i Cala Gonone äter vi en god gemensam middag med lokala specialiteter på den dukade terassen på 4:e våningen. Vi bor 2 nätter på ett familjedrivet 3-stjärnigt hotell. Det ger en extra energikick att äta frukost med en bedårande utsikten över medelhavet. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***
Dag 2: Det ger en extra energikick att äta frukost med en bedårande utsikten över medelhavet. Det går också utmärkt att börja dagen med ett dopp i Medelhavet, det är 50 meter från hotellet till en fin liten strand.
Vi befinner oss i Canonnau land. Den italienske poeten Gabriele D’Annunzio besökte Oliena och Dorgali i början av förra seklet och skrev hänförd om vinet Nepente, vilket betyder Cannonau. Av Cannanau druvan kan man göra mycket intressanta och spännande viner. Vi börjar dagen med att besöka vingården Atharuja (kl 10.00) i den vackra Oddoenedalen , där Manuela tar hand om oss. Vi går en liten promenad i deras vingård tillsammans med Manuela och hennes pappa innan vi provar deras bästa viner. Vi äter en lunch på en fäbod (Ovile) med bara lokala specialiteter hos Angelo en trippelarbetande herde och levnadskonstnär. Eftermiddagen lämnas fri för egna strövtåg i mysiga Cala Gonone.
Middag tillsammans baserade på lokala råvaror på Hotel Bue Marinos terass. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***
Dag 3: På morgonen besöker vi den största vingården i Dorgali-området, vinkoperativet ”Cantina Sociale di Dorgali” (kl 10.00). Vi träffar ”Il Presidente Fancello” (chefen som väljs av de 300 medlemmarna) och han kommer att berätta om det kvalitetsarbete de började för 5 år sedan och nu kan skörda frukterna av. Gaetano, deras vinmakare kommer att beskriva deras arbete och kanske avslöja något lite knep om hur man tillverkar riktigt bra viner.Vi provsmakar deras bästa viner och bokar plats i deras shop för att köpa med oss deras mycket prisvärda viner.
Dagens andra vingård ligger i Mamoaida en liten by (kl 12.30), som ligger i hjärtat av det som brukar kallas ”Barbagia”. Många hävdar att denna by (800 m.ö.h.) har de bästa förutsättningarna för Cannonau druvan på Sardinien. Klimatet är så gynsamt att de klarar att tillverka en Cannonau in purezza, dvs på 100 % Cannonau druvor. Här kan vi fortfarande se riktiga gummor, dvs äldre damer klädda i svart med hucklen i sanna färg. Emilio från Vingården Giuseppe Sedilesu visar oss deras vingård. Efter det intressanta studiebesöket dukar Emilio upp till lunch och provsmakning av deras bästa viner. På matbordet placerar Emilio 5 olka ostar, lufttorkad skinka, bröd....Det blir ett garanterat dignande bord. Naturligvis är allt lokalt producerat
Efter besöket i ”La cantina”, lunch och provsmakning åker vi till dalen Elise och går en fin promenad bland vinrankorna. Det finns en druvsort, Granazza di Mamoaida, som är unik i hela världen enl. färska DNA studier. En fantastisk historia! Vinrankorna har en hög medelålder och de allra äldsta välj ut till de bästa vinerna, såsom Ballu Tondu och Carnivale. Emilio som också är kulturborgarråd i kommunen, brinner för det nyöppnade Arkeologiska museet och jag tror det blir svårt att hindra honom från att smyga in ett besök i sin ögonsten innan vi kommer iväg.
På eftermiddagen fortsätter vi resan mot Bosa och vi stannar utefter vägen och tittar på den fascinerande fornlämningen ”Il Nuraghe Losa”. Detta är ett imponerande tornbyggnad, som byggdes för cirka 3.500 år sedan. I Bosa bor vi på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Aghinas. Middag på egen hand.
Dag 4: Bosa är berömt för sina Malvasia viner, som göres både ”secco” och ”dolce”. La Azienda Vinicola di Angelo Angioi ligger med en fantastisk utsikt över Medelhavet i det som kallas ”Il Salto di Coloras” i komunen Tresnuraghes. Angelo är en erfaren enolog och har arbetat för alla de viktiga vingårdarna på Sardinien. Vi provsmakar hans olika ”Malvasier” under tiden han berättar allt om hur de har kommit till. Han är den ende som som gör en Malvasia med ädelröta (Botrytis) på samma sätt som de franska Sauternes vinerna. Mycket intressant! Naturligtvis har vi med oss mandelkakor till vår provning.
Efter besöket hos Angelo Angioi dricker vi en kopp kaffe vid ngn av kaffeerna i Bosa Marina och därefter äter vi en god Focaccia med grillade grönsaker och mozzarella i centrala Bosa.
På eftermiddagen kommer vi tillbaka till hotellet för en kort vila och egna strövtåg i Bosa, därefter går vi till ”Su Camasinu” (kl. 19.00), där La Cantina Battista Colombu håller sina provsmakningar. La Cantina Battista Colombu grundades av Giovanni Battista Colombu för cirka 50 år sedan och han har också givit delar av sitt namn till vingården. Giovanni Battista Colombu var en av de mest lysande personligheterna på Sardinien under nästan ett sekel, han gick bort för några år sedan. Hans aktiviteter var mycket omfattande konstnär, författare, politiker, vinmakare, etc. I den mycket fina dokumentärfilmen om vin ”Mondovino” av Jonathan Nossiter, som presenterades i Cannes 2004 finns det en intervju med Giovanni Battista Colombu. La Cantina Battista Colombu fick det högsta betyget för sin ” Malvasia di Bosa 2006 ” av “Guida dei Vini d'Italia dell'Espresso 2011”. L’Espresso är Italiens största veckomagasin och är att jämföra med “Time magazine” i USA. Vanna tar hand om oss och leder provsmakningen av Malvasia och olivolja. Gemensam middag på en trevlig trattoria i centrala Bosa. Övernattning i Bosa på det familjedrivna 3-stjärniga hotellet Aghinas
Dag 5: Dagen skall ägnas åt först Vernaccia och sedan åt den vackra halvön Sinis. Där vi besöker Tharros, en ruinstad grundad av Fenicierna cirka år 700 f. Kr. Vernaccian har anor sedan 1200-talet och infördes troligtvis av spanjorer eller så lärde sig spanjorerna av invånarna i Oristano hur man tillverkar sherry. Vernaccian har en snarlik tillverkningsmetod som denna andulusiska dryck. Träfaten är fyllda till 2/3 och de åldras med ngt som kallas ”flor”, vilket ger en väl avvägd ”oxidering” av vernaccian. Vernaccian tillverkas endast torr och den är en mycket intressant ”aperitivo”. Vi besöker La Cantina Contini i Cabras, (kl 11.30). Andrea, 3:e generationen vinmakare har gjort intressanta innovationer baserade på familjetradtionerna. Vi provsmakar vingårdens bästa viner. Efter vingårdsbesöket åker vi till Tharros en fenicisk-punisk-romersk fornby och den närligande stranden. Innan vi blir guidade i den utgrävda staden Tharros äter vi en enkel lunch på ngn av strandresteurangerna i skuggan av det spanska försvarstornet från 1600-talet. Middag på egen hand och övernattning på det ***-stjärniga familje Hotel Italia i Cagliari. Donatella, hotellchefen ser framemot att ha oss som gäster.
Dag 6: Efter gårdagens långa och intresanta dag känns det säkert skönt med en vilodag från Bacchus. Vi går en gemensam kort stadspromenad i Cagliari, där vi lär oss lite mer om det romerska och medeltida Cagliari.
Lunch och middag på egen hand och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.
Dag 7: Cagliari har en utmärkt produktion av kvalitetsviner och idag går turen till Soleminis, där vi skall deltaga i skördearbetet och improvisera en skördepicknick. Giuseppe Lecis har tagit hand om fädernegården och utvecklat den. Giuseppe har gått de allra bästa vinmakarskolorna i Norra Italien och han tar hand om oss (kl. 10.30).
På eftermiddagen besöker vi en av Sardiniens allra bästa vingårdar, Cantina Argiolas i byn Serdiana, där sommelier Giula tar hand om oss. De bästa vinerna (Korem och Turriga) är skapade av en av Italiens allra mest legendariska vinmakare, Giacomo Tachis. Vinmakare Giacomo Tachis är skaparen av flera (35 st) av Italiens mest kända viner och han är dessutom hjärnan baom "Supertuscans". Det blir en minnesvärd provning. Efter en intressant dag återvänder vi till Cagliari. Gemensam middag på en trevlig Osteria i Cagliari och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.
Dag 8: Hemfärd och egna strövtåg innan transfer till flygplatsen i Olbia.
Sardinien:
I Priset Ingår: Flygresa (1 incheckad väska, 20 kg och 1 handbagage med maxstorleken 40cm x 30cm x 20cm ), del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärniga hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, 1 st guidad stadspromenad i Cagliari, 4 st middagar , 3 st luncher, 2 st picknick luncher, alla transporter på Sardinien och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist
Utgående
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
09:00:00 | Köpenhamn, Kastrup |
11:15:00 | Milano |
15:50:00 | Milano |
17:05:00 | Olbia |
16:20:00 | Arlanda |
19:40:00 | Olbia |
Inkommande
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
11:10:00 | Cagliari |
13:40:00 | Berlin |
18:00:00 | Berlin |
19:10:00 | Kastrup, Köpenhamn |
20:20:00 | Olbia |
23:25:00 | Arlanda |
Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.