KÖRRESA TILL  TOSCANA-home_slide_vino.jpg KÖRRESA TILL  TOSCANA-web-20160422_203949.jpg KÖRRESA TILL  TOSCANA-web-20160422_202852.jpg
Beskrivning
Ingår i resan
Resprogram
Fakta om resan
Flyg
Boende
Våra gäster om resan

 

Körresa till Toscana i Italien

Möt våren i Toscana, samtidigt som vi upptäcker Medeltiden och Renäsansen i Siena, Florens och Val D’Orcia under en Körvecka i Toscana i maj 2020. Vi bor en vecka i Siena på Hotel Italia***, som ligger fint i Centrala Siena. Kosert och övningslokaler ligger inom promenadavstånd.

Vi övar varje dag under leding av Dirigent Per Rönnblom, Han är organist och körledare i Nacka församling med examen från Musikhögskolan i Stockholm efter studier för Stefan Sköld och Eric Ericson. Per kommer att skapa en kör tillsammans med er under veckan. Vi kallar den PerChorum. Det är 5:e året Per samarbetar med oss och de 4 första åren på Sardinien och Toscana har blivit en succe’. Vi kommer att lära känna en lokal kör och även sjunga med dem. Vi har en gemensam Konsert på fredagen och vi avslutar med gemensamt mingel och som oftast ytterligare spontan sång.

Vi besöker Florens med svensk guide, stadsvandrar i Siena, besöker vingårdar där vi provsmakar både Chianti och Brunello, vandrar på den gamla pilgrimsleden ”Francigena”. Dessutom skall vi också promenera i ”La citta’ ideale” (den ideala staden) Pienza och besöka ett klassiskt Toscanskt gods, som numera drivs enligt ekologiska principer och äta lunch på deras egna produkter. Som sagt det blir en vecka med många intressanta upplevelser

Parallella programpunkter vid körrepetitionerna möjliggör för icke körsjungande medföljare att njuta av resan. Detta görs på plats av vår svenske guide, Måns Hallqvist, som efter 27 års boende känner Italien mycket väl. Måns är med hela veckan och vi får ta del av hans nätverk och vänner. Vi kommer inte att känna oss som turister.

Välkommen till en oförglömlig vecka med god mat, goda drycker, vackra städer, fin natur, dofter, blommor, färger, sol och värmeI Priset Ingår:

Flygresa från Arlanda direkt till Rom med SAS, 1 handbagage 8 kg med maxstorlek 55 cmx40cmx20cm, 23 kg incheckad väska, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell i centrala Siena, 1 vandring med guide för alla, 1 vandring med guide  för medföljare, 1 stadsvandringar Siena med guide, 1 utflykt, 1 besök på vingård med provsmakning av deras bästa viner, 1 middag, 2 luncher, 2 mingel med småplock & dryck, samt alla transporter i Toscana, svensk- talande guide, sångövningar under ledning av Per Rönnblom och avslutningskonsert.

Ingår ej: inträde muséer, ev. lokala hotellskatter, drycker till middagar, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider.

Tillägg: Enkelrum (2.100 kronor), avbeställningsskydd (500 kronor)

Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.


 
Resprogram:

Dag 1 (lördag 17/10): Vi flyger från Arlanda och vi landar i Rom och därefter transfer (3 timmar) till Hotel Italia*** i Siena. Middag på egen hand!


Dag 2 (söndag 18/10): Siena är en av Italiens vackraste medeltida städer och har en mycket intressant historia, som vi skall lära oss mer av under dagen. Viktigt med historien för att förstå nutiden.

Efter frukost gör vi en fin stadspromenad i Siena med guide. Vi delar upp oss i 2 st grupper. De som redan har varit i Siena och sett de klassiska monumenten går en annorlunda vandring, där vi tränger lite djupare in i Sienas fantastiska historia och nutid. Däremot de som kommer för första gången till Siena eller de som vill friska upp minnet över Sienas alla kända monument, går den klassiska promenaden.

Siena drabbades mycket hårt av pesten år 1348 och 60 % av alla invånare dog, det medförde att staden fick en stark ekonomisk tillbakagång. Vi ser detta i den ofullbordade Domkyrkan, där yttermurarna är byggda men varken tak eller inredning blev slutförda. Bygget ligger i malpåse sedan  dess.


Stockholms Stadshus är inspirerad av Siena och den Blå Salen, där Nobelmiddagen hålls skall vara  arkitekten Ragnar Östbergs version av det berömda torget framför stadshuset i Siena (Piazza del Campo). Vi lär oss vad som förenade heliga Catherina från Siena och vår Heliga Birgitta.  Lunch på egen hand.

Efter lunch sång övning kl. 14 – 17 i kyrkan ”S. Petronilla”, som ligger tvärs över gatan från vårt hotell.

Gemensam middag på restaurang och övernattning i Siena på Hotel Italia***

Promenad:    7 km,  2 h    upp: 150 m      ner: 150 m     Svårighet:  Dag 3 (måndag 19/10):  Efter en fin cappucino i hotellets frukostsal har vi sång övning kl. 9.15-11.30 i kyrkan ”S. Petronilla” tvärs över gatan. Efter sångövningarna väntar bussen på oss för transfer till vingården Castello del Trebbio, som ligger i byn Pontessieve. Rolig kuriosa är att vingårdens adress är ”Via Santa Brigida” (Heliga Birgittas väg).

Alla Italienska skolungdomar läser om ”Castello del Trebbio”, ty det var nämligen här som familjen Pazzi planerade sin sammansvärjning mot den unge  ”Lorenzo il Magnifico” Medici  år 1478. Sammansvärjningen slutade illa för familjen Pazzi och Lorenzo Medici exproprierade deras slott. Troligtvis var denna utgång av släktfejden positiv för Florens men negativ för Siena, ty Florens blev ekonomiskt/militärt mycket starkare än Siena. Florens avgick med seger i fejden med Siena.

Idag drivs vingården ”Castel del Trebbio” av det äkta paret Anna och Stefano tillsammans med barn/kusiner. Vi går en guidad tour i denna historiska miljö och ser deras  vintillverkning. Vi provsmakar vin och olivolja, därefter avslutas besöket med lunch på slottet.

Efter besöket på vingården så beger vi oss till hjärtat av det berömda Chianti-distriktet. Vi följer  Italiens kanske vackraste bilväg, nämligen ”La Chiantiggiana”. Vi stannar i byn ”Greve in Chianti” och i den närliggande ”Castello di Montefioralli”, som under grevskapet Toscana på 1800-talet blomstrade. Chianti har mycket av det vi förknippar med Toscana, nämligen goda viner, utsökta delikatesser, historia och vackra bygnader. Vi får lite egen tid för att strosa runt i fantastiskt vackra miljö.

Övernattning i Siena på Hotel Italia*** och middag på egen hand.

Promenad: 5 km, 2 h upp: 50 m ner: 50 m Svårighet:

 

Dag 4 (tisdag 20/10): Även denna dag börjar med sångövningar kl. 9.15-12.00 i kyrkan ”S. Petronilla” tvärs över gatan. Lunch på egen hand!

Vi träffas kl 17.00 och sedan går vi tillsammans till Paola och hennes väntande aperotivo med tilltugg. Paola bjuder hem oss till sitt hem och hon bor strategiskt i närheten av Sienas centrala torg (Piazza Campo). Vi har en fin utsikt över Siena medan vi njuter av småplock  och dryck.

För alla medföljare har vi en vandring planerad utefter Pilgrimsleden ”Francigena” för de som vill. Övriga medföljare kan promenera med Stefania i Siena.

Middag på egen hand och övernattning i Siena på Hotel Italia***

Vandring: 8  km, 4 h upp: 400 m ner: 350 m Svårighet:


Dag 5 (onsdag 21/10): Det har nu blivit en vana att dagen börjar medsång övning kl. 9.30-12.00 i kyrkan ”S. Petronilla” tvärs över gatan.

Lunch på egen hand och eftermiddagen ägnar vi åt egna strövtåg i Siena eller besök på egen hand i Florens med Måns. Vi bor 5 minuters promenad från järnvägsstationen och tåget tar cirka 1 timme till Florens.

Middag på egen hand och övernattning i Siena på Hotel Italia***


Dag 6 (torsdag 22/10): Kring Siena finns det många miljöer, som inbjuder till behaglig och harmonisk vandring. Det är inte viktigt att komma fram utan vi skall ha fokus på att avnjuta det vackra landskapet. Vi startar vandringen i byn Arnano och vi avslutar den i borgen Personatina, där lunchen väntar på oss på den fina ”Agriturismon” (Lantgård med mat och husrum) med samma namn..


Landsbygden kring Siena är full av vackra historiska byggnader och byar. Det krävs en ”dåres envishet” om man skall ge sig in i renoveringsobjekt och sedan driva Hotell/restaurang i dessa fantstiska miljöer med historiska vingslag. Högst upp på listan över dessa hjältar borde det äkta paret Orsa och Michele komma. De har pietetsfullt med god smak renoverat den medeltida ”Lantgården Personatina”, där vi skall avnjuta lunchen.


På kvällen har vi samövning med kören ”Madrigalisti di Siena” kl 21 i kyrkan ”San Pietro alla Magione”, som ligger 650 meter från vårt hotel.


Middag på egen hand och övernattning i Siena på Hotel Italia***


Vandring: 8 km, 3 h upp: 190 m ner: 210 m Svårighet:


Dag 7 (fredag 23/10): Idag har vi konsert och det blir en fin uppladdning i den vackra medeltida staden San Gimignano, som är med på UNESCOs världsarvslista. Vår guide tar oss med bland trånga gränder och höga Tornhus. San Gimignano låg utefter Pilgrimsleden ”Francigena” och blev därmed en viktig handelspunkt, som gav välstånd och tillväxt redan på 1000-talet. Tack vare ekonomisk tillbakagång på 1400-talet blev staden lagd i malpåse och därmed räddad till eftervärlden. Vi är tillbaka på hotellet i Siena kl 15.


Konsert med Madrigalisti di Siena kl 18.00 i kyrkan ”San Pietro alla Magione”


Efter konserten har vi gemensamt mingel och övernattning i Siena på Hotel Italia***


Dag 8 (lördag 24/10): Hemfärd från Rom


Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind (men vi är inte speciellt oroliga för detta)
Toscana:

Vi möter våren i Toscana. Vi skall tillbringa en vecka i den del av Toscana (Siena, Florens och Val D’Orcia), som är starkt präglade av Medeltiden och Renäsansen. Under hela Medeltiden tävlade Florens och Siena om herraväldet över samma del av Toscana. Florens lierade sig med Påven i Rom och Siena med olika kejsare. Florens avgick med segern vid slutet av Medeltiden, pga att Sienas befolkning i praktiken strök med i ”pesten” i mitten av 1300-talet. Många byggprojket bla. domkyrkan i Siena blev förminskade pga den åderlåtning på människor och kapital, som pesten gav upphov till. Både Siena och Florens har initierat det som är modern stadskultur i västvärlden. Vi har möjlighet att besöka restauranger, caffe’er, vackra torg och byggnader under vår vecka i Toscana.

 

Den Toscanska maten bygger på det som inlander erbjuder och en risotto med Karl- Johanssvamp får vi inte missa och havets läckerheter finns också att tillgå.

 

Toscana är kanske en av världens allra mest kända vindistrikt, med Brunello, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti, Rosso di Motalcino etc. Dessa viner har en stark indetitet och fin smak. Vi besöker 1 vingård under vår vecka i Toscana.

 

I Priset Ingår:

Flygresa , 1 handbagage 10 kg med maxstorlek 55 cmx40cmx20cm, 20 kg incheckad väska, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell i centrala Siena, 1 vandring med guide för alla, 1 vandring med guide för medföljare, 1 stadsvandring  med guide, 1 utflykt, 1 besök på vingård med provsmakning av deras bästa viner, 1 st middag, 2 st luncher (dryck ingår ej), 2 st mingel med småplock och dryck, alla transporter på Sardinien, svensk- talande guide och sångövningar under ledning av Per Rönnblom och avslutningskonsert.

Ingår ej: inträde muséer, drycker till middagar, lokala Hotelskatter (2.50 Euro/person och natt), allt som ej är angivet ovan och övriga måltider.

Tillägg: Enkelrum (2.100 kronor), avbeställningsskydd (500 kronor)

Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

 

Boendet:

Ni bor 7 nätter i centrala Siena på det fina Hotel Italia***, som drivs av den trevliga Hotel Direktören Federica Fiocchi. Vi har 2 min uters promenad till kyrkan S. Petronilla där vi sångövar söndag till onsdag. Torsdag och fredag har vi samövningar och konsert med en lokal kör och den kyrkan(San Pietro alla Maggione) ligger 700 meter från vårt Hotell. Vi har många restauranger i hotellets närhet och Sienas fantastiska medeltida stadskärna ligger 15 minuters promenad bort. Det finns även lokalbuss, som tar er in i ”Gamla Stan”.

Konstnärlig ledning:

Per Rönnblom leder Körsången och  Per är en mycket genrös och erfaren körledare, som har lång erfarenhet av att leda och stimulera sångare.

Guidning:

Vi har en svensktalande guide under hela körveckan. Måns hjälper er med alla praktiska ting, samt introducerar er i Italinenskt sätt att leva och tänka.

 

Utrustningstips:

Bäst med  bekväma promenadskor vid utflykter. Vi vandrar och promenerar nästan varje dag, det är frivilligt. Man kan också åka buss ända fram till utflyktsmålet.

Ryggsäck är naturligtvis bra, där du får plats med badkläder, handduk, solglasögon, solskydd med hög skyddsfaktor och vatten flaska 1-2 liter vid alla utflykter.

Det är bra att packa i handbagaget allt det som kan behövas de första dagarna, pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon och lite kläder. Tag gärna på dig dina bekväma promenadskor under flygresan.

 

Flyg och transfer:

Alla flygtider är preliminära tills ni får era resehandlingar  cirka 2 veckor innan avresa.

Vi möter er på flygplatsen i Pisa och därefter transfer till Siena och vårt hotell..

 

Utgående

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till
07:10:00

Arlanda

10:20:00

Rom


Inkommande

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till
11:10:00

Rom

14:20:00

Arlanda


Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.

Hotel Italia Siena ***
Jag ger full poäng till alla ställda frågor. Alla mina förväntningar infriades med råge! Allt fungerade perfekt! Vänliga hälsningar Kate  
 
Hej o tack Vi är jättenöjda med hela resan,bra upplägg,intressanta utflykter och hela familjens engagemang. Tackar och bugar oss samt ser fram emot en kontakt när det blir ett besök i Stockholm. Välkomna Marianne o Bernt 
 
Hej bästa Mitt i Medelhavet med Måns och familj!
Hade tänkt att göra ett collage med bilder från den underbara resan men har inte hunnit.  Det kommer !
Jag kan dock inte vänta med att kommentera veckan hos er.  Det var helt suveränt härligt, roligt och givande
med så vänligt bemötande och kunnigt guidande bland Sardiniens intressanta ruiner och vackra natur.
Tack, tack, tack till er alla!   Jag har redan rekommenderat er till en annan kör och flera privatpersoner,
I all hast men med mycket värme och stor kram till er från Gunilla
 
Jag är mycket nöjd med resan! Allt var väl planerat och korrigeringar som behövde göras löstes på ett smidigt sätt. Måns var kunnig, engagerad och tålmodig. Vandringar, vingårdbesök, hotell och måltider toppen. Tack från Eva i Hallstaviks Kammarkör
 
Hej Måns, Stefanie & Emil. Jag är överhuvudtaget mycket nöjd med allt resan innehöll. Hög klass på alltsamman. Speciellt tycker jag att ert personliga engagemang var både viktigt och trevligt. Gav en känsla av personlig vän resa vilket alltid är bra. Varma hälsningar till hela famljen Marina 
 
 
Hej,
Jag har svarat på enkäten, men jag vill också per e-post skriva till er för att meddela att ert arrangemang var toppen. Uppskattar e gästvänlighet och kunnighet. Sardinien gav mersmak. Jag kommer att komma tillbaka. 
Hjärtliga hälsningar särskilt till Stefania. Jag uppskattade att hon stämde in i min barnsång: Ci sono due cocodrillo…etc och att hon sade att jag lät som una vera romanaccia. Det värmde särskilt. Kram Margareta
 
prenumerera idag

senaste erbjudanden

Inloggning