Vinresa Sardinien -web_dsc_0130.jpg Vinresa Sardinien -web_dsc_0085.jpg Vinresa Sardinien -web_dsc_0093.jpg Vinresa Sardinien -web_dsc_0250(1).jpg Vinresa Sardinien -web_dsc_0458.jpg Vinresa Sardinien -web_dsc_00104.jpg
Beskrivning
Ingår i resan
Resprogram
Fakta om resan
Flyg
Boende
Våra gäster om resan

 

Weekend vinresa till Sardinien

 

Tisdag till lördag

 

Sardinen har kanske en av Italiens mest intresanta utbud av vin och vingårdar. En vinresa till Sardinien är ett måste för alla er som är förtjusta i Italien. Sardinien har röda viner baserade på Cannonau, som inte lämnar någon oberörd. Vermintinodruvan har gett Sardinien och Italien ett namn över världen. Malvasia är ett mycket intressant dessert vin. Vi har valt ut  de vingårdar, som bäst rappresenterar sitt geografiska läge (terroir) i det vackra ”Mellan” Sardinien (Barbagia och Nuorese). Vinresan ger oss möjlighet att besöka vingårdar i  Oliena, Dorgali, Mamoaida och Bosa. Det är små byar  i ett Italien som präglas av en intressant mångfald.

Vi börjar vår vinresa i Alghero och därefter tar vi oss ner till kustbyn Cala Gonone. Vi åker genom ett spännande landskap, från västkusten till dito öst.  Först stannar vi på en mycket fin vingård i Alghero innan vi anländer till Cala Gonone. En liten pärla och enligt oss kanske Sardiniens trevligaste fiskeby. Dag 2 och 3 ägnar vi åt ”Cannonau land” i byarna Oliena, Dorgali och Mamoaida. Emilio i byn Mamoaida berättar mer än gärna sin familjs historia, som är intimt förknippad med deras spännande produktion av vin. Oftast är svårt att ”få stopp på honom”, ty han älskar att berätta. Men vi kan knepen. På kvällen och nästa dag besöker vi 2 vingårdar som ligger i Bosa och de producerar en intressant Malvasia (dolce och secco).

Naturligtvis passar vi alltid på att vandra bland vinrankorna och få en känsla för det arbete som läggs ner för att få fram dessa ”juveler”. Efter 5 dagar fulla av intressanta upplevelser från Sardinien kommer du hem full av inspiration och många nyvunna vänner. 

 
 
I Priset Ingår:
Flygresa med alla transfer, incheckad väska 15 kg + handbage 10 kg (55cm x 40cm x 20cm) + carry on väska (35 x 20 x 20 cms), del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, besök på 6 vingårdar, 6 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, 3 st middagar, 1 st luncher, 2 st luncher med lokala specialiteter såsom lufttorkad skinka, Pecorino, salami, frukt, grönsaker och vin och alla transporter
 
Ingår ej: Drycker till middagar, lokala hotellskatter allt som ej är angivet ovan och övriga måltider  
 
Tillägg: Enkelrum (1450 kronor) och Avbeställningsskydd (500 SEK)
 
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
 

 

Dag1: Ankomst till Alghero flygplats. Från flygplatsen tar vi oss direkt till vårt första vingårdsbesök i Alghero. Vinkoopertivet Santa Maria La Palma tar emot oss och presenterar sig och deras bästa viner. Efter besöket äter vi en picknick lunch med lokala specialiteter i Nationalparken ”Porte Conte”. Kanske någon vill bada i Medelhavet under tiden vi dukar upp. Efter att vi är mätta och belåtna fortsätter vi resan med buss till Cala Gonone på Sardiniens ostkust. Resan tar cirka 1.5 timmar. Framme i Cala Gonone äter vi en god midag med lokala specialiteter.   Vi bor 2 nätter på ett familjedrivet  3-stjärnigt hotell. Det ger en extra energikick att äta frukost med en bedårande utsikten över medelhavet. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino*** och gemensam välkomstmiddag.
 
Dag 2: Vi befinner oss i Canonnau land. Den italienske poeten Gabriele D’Annunzio besökte Oliena och Dorgali i början av förra seklet och skrev hänförd om vinet Nepente, vilket betyder Cannonau. Av Cannanau druvan kan man göra mycket intressanta och spännande viner. Vi besöker 2 st  vingårdar i Dorgali och provsmakar deras bästa viner och vandrar i deras vingårdar. Vi äter lunch hos Angelo på hans Ovile (”Fäbod”). Angelos mat, baserad på lokala råvaror, är vida känd och ni kommer inte att bli besvikna. De flesta brukar tycka det är tråkigt att gå därifrån, ty vi har en vinprovning på den sena eftermiddagen. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino*** och gemensam middag på Hotellets terass med utsikt över Medelhavet.
 
Dag 3: Vi tar bussen och färden går mot Mamoaida en liten by, som ligger i hjärtat av det som brukar kallas ”Barbagia”. Många hävdar att denna by har de bästa förutsättningarna för Cannonau druvan på Sardinien. Klimatet är så gynsamt att de klarar att tillverka en Cannonau in purezza, dvs på 100 % Cannonau druvor.  Här kan vi fortfarande se riktiga gummor, dvs äldre damer klädda i svart med hucklen i sanna färg. Emilio från Sedilesu visar oss deras vingård. Vi åker först till dalen Elise, där de har merparten av sina vinrankor. Det finns en druvsort, Granazza di Mamoaida, som är unik i hela världen enl. färska DNA studier. En fantastisk historia! Vinrankorna har en hög medelålder och de allra äldsta välj ut till de bästa vinerna, såsom Ballu Tondu och Carnivale. Emilio som också är kulturborgarråd i kommunen, brinner för det nyöppnade Arkeologiska museet och jag tror det blir svårt att hindra honom från att smyga in ett besök i sin ögonsten innan vi ser resten av ”Cantinan”. 
 
Efter det intressanta studiebesöket dukar Emilio upp till lunch och provsmakning av deras bästa viner. På matbordet placerr Emilio 5 olka ostar, lufttorkad skinka, pasta....Det blir ett garanterat dignande bord. Naturligvis är allt lokalt producerat. På eftermiddagen sätter vi oss i bussen och fortsätter resan mot Bosa. På kvällen går vi till vinkällaren ”Su Camasinu” och provsmakar vingården ”La Cantina Battista Colombus” bästa viner. Vanna tar hand om oss och leder provsmakningen av Malvasia och olivolja, dessutom bjuder hon på lokala specialiteter som bröd, korv, ost och skinka. Övernattning i Bosa på ett ***-stjärnigt familje Hotell Aghinas och middag på egen hand.
 
Dag 4: Bosa är berömt för sina Malvasia vin, som göres både ”secco” och  ”dolce”. La Azienda Vinicola Fratelli Porcu är ett mirakel i dubbelbemärkelse. Kyrkeherde Giuseppe Porcu köpte 2 ha mark i komunen Modolo för nästan 50 år sedan med avsikt att starta en vingård för att kunna ge möjlighet till sina älskade bröder Giovanni och Angelino att återvända till sin födelseby. Giovanni och Angelino var gästarbetare i Schweiz. Vingården har nu 4 ha och sköts av Giovannis son Carlo med stor framgång. De har vid flera tillfällen erhållit en av Italiens finaste utmärkelser, nämligen ”3 bicchieri” (glas) i tidningen ”Gambero Rosso” , bla för  Riserva 2009. Det är ingen nyhet att kyrkans män går i bräschen för att utveckla vin-näringen. Don Perignon, en fransk munk har givit namn till ett av de mest kända bubbelvinen. Vi vandrar i F.lli Porcu vingård tillsammans med Carlo, provsmakar deras bästa viner. Lunch äter ni på egen hand i Bosa och eftermiddagen ägnas åt egna strövtåg i samma stad. Övernattning i Bosa på det ***-stjärnigt familjedrivna Hotel Aghinas och gemensam avskedsmiddag.
 
Dag 5: Hemfärd från Alghero
 

 

Sardinien:
Sardinien har ett äkta medelhavsklimat med mycket värme och sol under sommartid och med vårar och höstar, som påminner om svensk högssommar. Det torra och blåsiga klimatet är mycket lämpligt för vinodling. De första vinodlingarna har man spårat til minst 1500 år f. Kr. Idag är vinodlingen den enda jordbruksaktiviteten som är expansiv och ökar sin omsättning. Vi har flera vingårdar, som har fått den fina utmärkelsen ”3 bicchieri” i tidningen ”Il Gambero Rosso”. 
 
Den medvetna satsningen på kvalité har gett resultat och det är medryckande den passion och engagemang som dagens Sardiska vinodlare har. På Sardinien har man gjort det kloka valet att satsa på traditionen, ty endast på Sardinien kan man göra Sardiska viner. Sardiska vinmakare producera vita-, röda- och dessertviner. Det finns ett antal lokala druvor bland de vita märks: Vermentino, Nuragus och Semidano. Sardinien kanske mest känd för sina röda viner: Cannonau, Carignano, Cagnulari och Bovale Sardo. Det som är lite speciellt med den sardiska vintraditionen är dessertvinerna, som är mycket unika. Det speciella klimatet skapar sötma, alkoholstyrka och arom, som andra regioner måste skapa genom olika processer efter skörden. Bland dessertviner hittar vi  Moscato, Nasco, Girò, Malvasia och Vernacia,
 
Det sardiska köket har 2 st huvudinriktningar, dels inlandets som härstammar från den gamla herdekulturen och dels den kustnära som har sin bas i det som havet ger. Det är många som anser att på Sardinien finns det världens bästa hårdostar, Pecorino Sardo gjord på opastöriserad fårmjölk. En pastarätt gjord på havets frukter är något av det godaste en kock kan erbjuda.
 
Sardinien har ett eget språk, som påminner om latin och är mer lakoniskt än Italienskan. Sardiska pratas framför allt ute på landsbygden.
 
I Priset Ingår:
Flygresa med alla transfer, incheckad väska 15 kg + handbage 10 kg (55cm x 40cm x 20cm) + carry on väska (35 x 20 x 20 cms), del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, besök på 6 vingårdar, 6 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, 3 st middagar, 1 st luncher, 2 st luncher med lokala specialiteter såsom lufttorkad skinka, Pecorino, salami, frukt, grönsaker och vin och alla transporter
 
Ingår ej: Drycker till middagar, lokala hotellskatter, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider 
 
Tillägg: Enkelrum (1.450 kronor) och Avbeställningsskydd (500 SEK)
 
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
 
Boendet:
Bästa sättet att lära känna Italien är att bo i centrum och då helst i den gamla stadskärnan. De två första nätterna bor vi på ett 3-stjärnigt hotell (Hotel Bue Marino alt. Hotel Pop) i Cala Gonone i det vackra Golfo di Orosei. Det är ett trevliga familjehotell i närheten av hamnen och den lilla stranden. Därefter bor vi 1 natt på det lilla och centralt belägna familjedrivna ***-stjärniga hotellet Aghinas centralt beläget i den lila mysiga staden Bosa.
 
Vandring och guidning
Under vinresan finns en svensktalande guide, som har goda kunskaper i lokalhistoria, traditioner, vinkunskap och matkultur.
Utrustningstips:
Naturligtvis njuter du mest av resan om du har ordentliga och bekväma kläder. Vandringarna bland vingårdarna kräver bekväma skor. Solen skiner och bränner! Ta med solhatt/solkeps och solkräm med hög solskyddsfaktor. Det är en god försiktighetsåtgärd att packa i handbagaget allt det viktigaste, såsom pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon, kontaktlinser och kläder till första dagen efter ankomst. 
 
Flyg och transfer:
Alla tider angående flygresan är preliminära tills vi skickar flygbiljetter/boarding kort tillsammans med övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa.
Den svenska guiden möter er på flygplatsen i Olbia och därefter åker ni tillsammans till hotellet i Cala Gonone. Transfern tar cirka 1.5 timmar.
 

Utgående

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till
06:45:00

Skavsta, Nyköping

10:00:00

Alghero

16:20:00

Arlanda

19:40:00

Olbia


Inkommande

Avgång
Från
Beräknad ankomst
Till
10:25:00

Alghero

13:40:00

Skavsta, Nyköping

10:25:00

Alghero

13:40:00

Skavsta, Nyköping


 

Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.

Hotel Bue Marino ***
Hotel Aghinas ***
Hotel Bue Marino ***
prenumerera idag

senaste erbjudanden

Inloggning